De knip in de Fellenoord staat nog steeds op de agenda van de gemeente Boxtel. (Foto: Brabants Centrum).
De knip in de Fellenoord staat nog steeds op de agenda van de gemeente Boxtel. (Foto: Brabants Centrum). Foto: Brabants Centrum

GEMEENTE VRAAGT BEWONERS ADVIES VOOR KNIP FELLENOORD

Het meest besproken stukje weg

PÅL JANSEN

Of de buurt het ermee eens is om van de Fellenoord een doodlopende weg maken. Deze vraag is gesteld door de gemeente Boxtel middels een brief. Intussen is ook de werkgroep Rechterstraat om advies gevraagd. Het college van B en W zal een voorstel sturen richting de Boxtelse gemeenteraad die weer een beslissing moet nemen. De straat van circa 250 meter lang is het meest besproken stukje weg van dit moment...

De gemeente Boxtel is voorstander van een knip op de Fellenoord, zo blijkt weer eens uit het schrijven. De kruising waar die straat op uitkomt (zie foto) is onoverzichtelijk en dus onveilig voor fietsverkeer. De gemeente stelt in een nieuwsbrief aan omwonenden van de Fellenoord, de Grote Beemd en de Konijnshoolsedreef bovendien dat zij wil voorkomen dat de route over de Markt als sluiproute wordt gebruikt. Automobilisten zouden het stuk afsnijden om vanaf de Brederodeweg vlugger op de Monseigneur Wilmerstraat en de Vicaris van Alphenlaan uit te komen. Dit zou ook blijken uit tellingen.

Cijfers van die tellingen overlegt de gemeente niet in de brief. Volgens verkeerskundig specialist Dufec uit Tilburg rijden dagelijks circa duizend voertuigen over de kortere route, verspreid over de gehele dag.

Tijdens de spitsuren is het niet bijzonder veel drukker dan anders. 's Ochtends ligt het aantal passerende auto's zelfs op het daggemiddelde van iets meer dan veertig voertuigen per uur, tegen het einde van de middag gaat het om een kleine honderd per uur.

NIEUWE DREMPEL

De knip op de Fellenoord, die de gemeente al sinds 2012 wil realiseren, verhindert de toegang van auto's richting de Markt. Daarmee wordt de Dr. Van Helvoortstraat de enige toegangsweg naar het hart van Boxtel. Dit heeft volgens betrokkenen nogal wat implicaties. Diverse centrumwinkeliers vrezen dat de een afsluiting een nieuwe drempel opwerpt voor consumenten waardoor winkelbezoek vaker uitblijft. 'Het centrum gaat steeds verder op slot' is een kreet die vaker wordt geuit.

Daarnaast moet er voor auto's weer een doorsteek naar de Grote Beemd komen, ter hoogte van de Lidl. Op dat punt fietsen echter veel leerlingen die op weg zijn naar het Jacob-Roelandslyceum. De school uitte in november vorig jaar in deze krant hierover haar zorgen.

Aan de andere kant stonden diverse inwoners van de Konijnshoolsedreef ook in deze krant positief tegenover een knip: er zullen waarschijnlijk minder auto's rijden. De uitbaters van café Fellenoord zagen zelfs al kansen om een terras voor hun kroeg te kunnen plaatsen.

RECHTERSTRAAT

Naast buurtbewoners, heeft de gemeente recent ook de werkgroep Rechterstraat om advies gevraagd of de knip er moet komen. Deze club is bezig met de herinrichting van de winkelstraat waar de Fellenoord aan grenst.

In haar 'richtinggevend ontwerp' was de knip voor hen een gegeven vooraf. Nu brengt de werkgroep op verzoek van de gemeente alsnog een advies uit.