Liempdse kijkers zullen vanaf vrijdag 24 april in de buis kruipen om de unieke beelden van Troost TV. Het initiatief van De Ploegers, in samenwerking met Brabants Centrum, brengt inwoners terug naar vroegere carnavalstijden. Deze loopgroep deed mee tijdens de optocht in 1979. (Foto: archief Brabants Centrum).
Liempdse kijkers zullen vanaf vrijdag 24 april in de buis kruipen om de unieke beelden van Troost TV. Het initiatief van De Ploegers, in samenwerking met Brabants Centrum, brengt inwoners terug naar vroegere carnavalstijden. Deze loopgroep deed mee tijdens de optocht in 1979. (Foto: archief Brabants Centrum). Foto: Archief Brabants Centrum

LIEMPDSE NOSTALGIE IN TREURIGE TIJDEN OP DE DIGITALE BUIS

Ploegers en BC starten met Troost TV

Tijd om ouderwets voor de buis te kruipen, zij het via internet. Prinsenvereniging De Ploegers uit Liempde en stichting Brabants Centrum starten morgen om 20.00 uur met Troost TV. Kijkers kunnen ook verzoekfragmenten indienen voor het tweewekelijkse programma, dat te volgen is via de sociale media van deze krant.

PÅL JANSEN

In deze treurige tijden kunnen mensen een stukje troost goed gebruiken, zo is de gedachte bij De Ploegers. De prinsenvereniging heeft een zeer rijk archief van film- en fotomateriaal. En de Liempdse carnavalsclub vindt het zonde om daar geen gebruik van te maken. Vooral nu mensen door de maatregelen rond het coronavirus langer thuiszitten, een lastige periode doormaken en de verveling proberen tegen te gaan, wil De Ploegers starten met de nostalgische programmering.

NOSTALGISCH VERMAAK

Troost TV, zo luidt het idee. Gezellig en nostalgisch vermaak om kijkers een hart onder de riem te steken en om mensen thuis achter de buis te houden. Tijdens de uitzendingen - die online via de Facebook-pagina en het YouTube-kanaal van Brabants Centrum zijn terug te zien – kijken mensen naar beelden van de rijke Ploegerlandse geschiedenis. Spraakmakende, ontroerende en vooral hilarische gebeurtenissen komen voorbij.

De uitzendingen staan in het teken van het gehele Liempdse carnavalsgebeuren. Denk aan materiaal van de (jeugd-)zittingsavonden, optochten, liedjesfestivals, het Gazen Huis, hofkapel De Kromploegers en ga zo maar door. ,,We trekken dit verhaal zo breed mogelijk en doen waar mogelijk ook een beroep op andere carnavalsverenigingen zoals het adjudantengilde GAOS, de Vivantjes en het gilde der Prinsen”, zegt voorzitter Reggie van Genuchten van De Ploegers.

VERZOEKFRAGMENTEN

Kijkers kunnen op aanvraag ‘fragmenten’ indienen. Oftewel, carnavalsgebeurtenissen in Ploegersland die wellicht op video zijn vastgelegd. De filmcommissie van De Ploegers zoekt in het archief van de prinsenvereniging naar de betreffende beelden. Aanvragen kan door een bericht te sturen via e-mail: voorzitter@ploegers.nl of via de reactiemogelijkheid die onder de uitzendingen op social media verschijnt.

De filmcommissie van de Liempdse prinsenvereniging gaat zich bezighouden met het verzamelen en monteren van al het videomateriaal. De Ploegers kan gebruik maken van de online mediakanalen van Brabants Centrum, en de stichting kan op deze manier haar online leden en overig publiek uit Liempde bedienen met unieke beelden.

'FANTASTISCH'

Inmiddels heeft Van Genuchten de ruwe montage van de eerste uitzending al gezien. ,, Wat een geweldige beelden. Fantastisch om zo terug te kijken”, weet zij alvast te verklappen.

Naast de tweewekelijkse uitzending op vrijdag, is er telkens op de dinsdag erna een herhaling in de digitale editie van Brabants Centrum. Die wordt iedere week naar circa tweeduizend e-mailadressen verstuurd. Leden ontvangen deze digitale krant gratis. Aanmelden hiervoor is mogelijk via bc@brabantscentrum.nl.


p Liempdse kijkers kunnen zich vanaf vrijdag 24 april aan de digitale buis kluisteren om de unieke beelden van Troost TV te aanschouwen. Het initiatief van De Ploegers, in samenwerking met Brabants Centrum, brengt inwoners terug naar vroegere carnavalstijden. De loopgroep op de foto deed mee tijdens de optocht in 1979.


q De familie Van de Loo was een van de deelnemers van de optocht in 1987 en gooide hoge ogen met de carnavalswagen die verwees naar de Lokale Omroep Liempde. (Foto's: archief Brabants Centrum).

De familie Van de Loo was een van de deelnemers van de optocht in 1987 en gooide hoge ogen met de carnavalswagen die verwees naar de Lokale Omroep Liempde. (Foto: archief Brabants Centrum).