GEHELE PROGRAMMERING 2020/2021 ON HOLD

Onzekere tijden voor theater Podium Boxtel

JULES HAMELEERS

Cafés en restaurants, bioscopen en theaters: allemaal moeten ze de deuren gesloten houden tot minstens 20 mei. En zelfs al mogen deze gelegenheden daarna open, dan blijft de 1,5 meter-regel hoogstwaarschijnlijk gelden. Dit stelt organisaties als Podium Boxtel voor veel vraagstukken en problemen. ,,Onze hele programmering voor komend seizoen staat on hold", aldus voorzitter Paul van Alphen.

,,Het is een erg vreemde situatie", stelt Van Alphen. Grote evenementen zijn bijvoorbeeld afgelast tot 1 september, maar wat geldt er dan voor theaters? Dat is afwachten. Minister-president Mark Rutte vroeg organisaties zoals Podium Boxtel wel om al na te denken over een manier om hun activiteiten door te kunnen zetten in een 1,5-meter-maatschappij.

Voor nu gaat er in ieder geval een streep door alle voorstellingen in mei. Ook de preview in juni voor het nieuwe seizoen gaat niet door. ,,Even los van alle maatregelen: we denken ook dat mensen er nu niet op zitten te wachten om naar het theater te gaan", aldus de voorzitter. Verder houdt het theaterbestuur de adviezen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties aan. Zelf is Podium Boxtel te klein om deel uit te maken van die organisatie, maar de adviezen zijn wel bruikbaar. Want ook grote theaters staan voor uitdagingen: ,,Sommige artiesten willen bijvoorbeeld voor minimaal vijfhonderd mensen spelen. Maar als een theater dan maar de helft van de stoelen mag bezetten, hoe gaat dat dan?"

Ook financieel zet de coronacrisis uiteraard een grote druk op theaters. Het kabinet stelt daarom 300 miljoen euro extra beschikbaar om de culturele sector te steunen. Dat maakte minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) vorige week bekend. Ook Podium Boxtel gaat een aanvraag doen voor een bijdrage uit dit financiële hulppakket. Van Alphen: ,,Maar door het formaat van ons theater, betwijfel ik of we hier aanspraak op kunnen maken..."

1,5-meter-theater

Stel dat in september de theaters weer open mogen, maar dat bezoekers 1,5 meter afstand moeten kunnen houden, hoe wordt de bedrijfsvoering dan ingericht? Het is niet slechts een kwestie van minder stoelen bezetten, maar er moet dan ook een nieuw verdienmodel voor de cultuurhuizen worden bedacht. Wanneer Podium Boxtel een artiest boekt, gaat het uit van een bepaald aantal verkochte kaarten. Wanneer dat aantal ineens halveert, moet er creatief worden gedacht.

Het bestuur zit zeker niet achterovergeleund af te wachten tot er meer duidelijk wordt, benadrukt Van Alphen. Achter de schermen is het volop bezig alternatieven te bedenken. Zo is al geopperd om ook 'online' kaarten te verkopen: de zaal wordt gedeeltelijk gevuld en voor een lagere prijs kunnen mensen meekijken vanuit huis. Ook twee kortere sets in plaats van één lang optreden is een optie: ,,Artiesten bij wie dat goed werkt, zoals bijvoorbeeld muzikanten, kunnen we vragen om in plaats van één keer anderhalf uur, twee keer drie kwartier te spelen", legt de theatervoorzitter uit. Maar al deze ideeën zijn precies dat: hersenspinsels en wat-als-mogelijkheden.

CULTURALE

De eerste activiteit die op het programma staat bij Podium Boxtel, is Culturale op zaterdag 12 september. Verder worden er een aantal voorstellingen die eigenlijk dit jaar zouden plaatsvinden, naar volgend seizoen verplaatst. Dat wordt dus een jaargang met meer voorstellingen dan gewoonlijk. Maar hoe dat precies vormgegeven wordt, is nog een vraagteken: ,,Niemand zegt natuurlijk ja nu, daar is nog te veel voor onduidelijk."