Op de Bazaar Boxtel van vorig jaar werden onder andere gebruikte spulletjes verkocht. Een beeld dat deze zomer niet te zien zal zijn. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Op de Bazaar Boxtel van vorig jaar werden onder andere gebruikte spulletjes verkocht. Een beeld dat deze zomer niet te zien zal zijn. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

MULTICULTUREEL FESTIVAL IN 2021 OP ZONDAG 11 JULI

Bazaar Boxtel slaat een jaartje over

Jan Hermens

Geen blote voeten op het kriebelende gras van park Molenwijk, geen exotische gerechtjes met kruidige geuren, geen kleurrijke kraampjes in de schaduw van oude eiken. Multicultureel festival Bazaar Boxtel, dat gepland stond op zondag 28 juni, slaat een jaartje over. De reden is geen verrassing: de coronacrisis.

Dat de Bazaar Boxtel op 28 juni geen doorgang zou vinden, had het stichtingsbestuur al besloten voor premier Mark Rutte dinsdagavond zijn persconferentie gaf. Na de toespraak van de minister-president werd duidelijk dat het festijn dit jaar helemaal van de baan is.

Voorzitter Michel Verhoeven betreurt dit, maar geeft twee heldere argumenten: ,,Stel dat we de Bazaar verplaatst zouden hebben naar eind september. Dan hadden we nadere voorbereidingen moeten treffen en kosten moeten maken. Dat risico nemen we niet. Ik heb geen virologie gestudeerd, maar ik verwacht niet dat na 1 september ineens alles weer mag, bijvoorbeeld een festival met zesduizend mensen in een park. Bovendien is het maar de vraag of bezoekers dan wel komen of dat ze uit vrees wegblijven."

Dat het aantal coronapatiënten in Nederland daalt, wil niet zeggen dat het virus nu of over vier maanden volledig is uitgewoed. Verhoeven: ,,Dat is ons tweede argument. Wat als er een tweede coronagolf zou ontstaan, met Bazaar Boxtel als haard? Dat willen we absoluut niet op ons geweten hebben. Vandaar dat we de weloverwogen beslissing hebben genomen het evenement voor dit jaar af te gelasten."

Zondag was Verhoeven nog in het Boxtelse wandelpark. ,,Ik zag de vlaggen voor me, de kraampjes, rook het eten, voelde die bijzondere sfeer. Dat doet wel pijn, zeker omdat dit jaar drie enthousiaste mensen zijn toegetreden tot het bestuur."

SLOTAKKOORD

Verhoeven zelf zou dit jaar de voorzittershamer neerleggen, maar blijft tot en met de eerstvolgende editie van het multiculturele zomerfestival aan. ,,De datum is al bekend, dat is 11 juli 2021. In dat jaar loopt er een serie activiteiten om Esch welkom te heten in de gemeente Boxtel. De Bazaar Boxtel vormt het slotakkoord daarvan. Voor mij een geschikt moment om het stokje over te dragen."

Er ontstaat geen gat in het bestuur volgens Verhoeven. ,,Er zijn ideeën over mijn opvolging, maar daar wil ik niet op vooruitlopen."

In juli 2021 moet park Molenwijk dus weer volstromen met standhouders en bezoekers uit verschillende culturen die samen een zomerfeest vieren met muziek, dans, vermaak en verbroedering. Ontmoeten, respect en vrijheid, daar draait het om op de Bazaar Boxtel. Verhoeven: ,,Het is een festival waarop iedereen zichzelf kan zijn, waarop bezoekers kennismaken met andermans cultuur, waarmee Boxtel laat zien dat iedereen hier vrij mag zijn en onbezorgd met elkaar kan leven."



q Op de Bazaar Boxtel van vorig jaar werden onder andere gebruikte spulletjes verkocht. Een beeld dat deze zomer niet te zien zal zijn. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Lekkere gerechtjes uit alle windstreken horen bij de Bazaar Boxtel. Loempia's bijvoorbeeld. (Foto: Bas van den Biggelaar).