Kinderen mogen weer naar school en gaan sporten

JULES HAMELEERS

Kinderen vormen een klein risico op besmetting met het coronavirus, stelde Jaap van Dissel van het RIVM dinsdagavond in een landelijke persconferentie. Daarom besloot de overheid dat basisscholen weer gedeeltelijk open mogen. Ook is het weer toegestaan om trainingen te geven in de buitenlucht bij sportclubs voor kinderen.

Kinderen zijn ondervertegenwoordigd in het aantal besmettingen en ze zijn zelden de aanstichter van verspreiding van Covid-19 binnen een gezin. Deze en nog enkele andere argumenten droeg Van Dissel dinsdag aan om de jeugd meer bewegingsvrijheid te geven.

Zo mogen basisschoolleerlingen vanaf maandag 11 mei weer de helft van de lesweek naar school en gaan kinderdagverblijven volledig open. Directeur Wilma van der Pol van de Willibrordusschool in Esch is blij met de versoepeling van de maatregelen: ,,We hebben de kinderen gemist en ik hoor van de meesten dat ze graag weer willen komen."

Het team van de dorpsschool is druk bezig met uitzoeken hoe de leerlingen zo veilig mogelijk les kunnen krijgen. Zo komen er gescheiden pauzes, worden alle hygiƫneprotocollen nog eens goed doorgelicht en komen kinderen enkele minuten na elkaar binnen om drukte bij de poort te vermijden. ,,We waren erg tevreden over het digitaal lesgeven, maar persoonlijk contact is in deze leeftijd toch wel erg belangrijk."

SPORTCLUBS

Ook sportclubs mogen weer de deuren openen: voor kinderen tot twaalf jaar is het vanaf 28 april mogelijk om in teamverband te sporten binnen een vereniging. Daarbij hoeven zij de 1,5 meter-regel niet in acht te nemen. Jongeren tussen twaalf en achttien jaar mogen in beweging komen, maar zij moeten wel rekening houden met de afstand. ,,We zijn druk bezig om een rooster in elkaar te zetten", legt voorzitter Ties Pronk van RKSV Boxtel uit. ,,Want op 28 april wordt er gevoetbald, dat gaan we regelen." Bij de KNVB zijn ze ook bezig om trainingsvormen op afstand uit te schrijven voor oudere jeugd. ,,En we zorgen dat kinderen goed verspreid komen, zodat er ook nooit te veel mensen bij elkaar zijn."

Grote evenementen zijn nog verboden tot 1 september. Hierdoor gaat een streep door de Liempdse en Boxtelse kermis, multicultureel festival Bazaar en alle avondvierdaagsen. De eerste lustrumeditie van Tunnel Vision is verzet naar 2021.

Het RIVM meldt nu 34.842 besmette en 4.054 overleden personen door het coronavirus. Er zijn 10.021 ziekenhuisopnamen geteld, waarvan 21 Boxtelaren.