Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

MEER KAARSJES VANWEGE CORONACRISIS

Antoniuskapel hangt vol met persoonlijke wensen

JAN HERMENS

In tijden van nood stromen de kerken vol. Daarvan is nu geen sprake, want ook de godshuizen zijn gesloten. Desalniettemin zoeken mensen steun en hoop, dat merkt Jan van de Sande uit Liempde, beheerder van de Sint-Antoniuskapel in het dorp.

Ene kapper Wim legde vorig week een memoblokje en een potloodje in de kapel, met de mededeling dat ieder er zijn wens kon achterlaten. Van die mogelijkheid heeft menigeen gebruik gemaakt. Van de Sande: ,,Wie kapper Wim is, weet ik niet, maar zijn initiatief is door veel mensen nagevolgd. Er komen elke dag briefjes bij."

Er is ruimte voor nieuwe wensen in de kapel, zegt Van de Sande. ,,Er kunnen nog genoeg briefjes opgehangen worden. Voorlopig laat ik ze allemaal hangen." De beheerder ziet eveneens dat er veel meer kaarsjes worden opgestoken dan voor de coronaperikelen.

Een aantal jaren geleden, toen varkenspest en mond- en klauwzeer Nederland teisterden, merkte Van de Sande ook al dat de kapel meer mensen trok die steun zochten bij de heilige Antonius. Een logische plek, want Sint-Antonius Abt geldt als beschermer tegen veeziekten.

p De schrijvers van deze briefjes hopen allemaal dat het coronavirus zo snel mogelijk de wereld uit is. De Sint-Antoniuskapel is een uitgelezen plek voor een stil gebed. Het aantal brandende kaarsjes neemt in crisistijd ook toe. (Foto: Gerard Schalkx).