Als onafhankelijk reisadviseur komt Karin van Kasteren op veel plekken, zoals dit cruiseschip dat aanmeerde in Rotterdam. Door de coronacrisis gaan echter dergelijke studietripjes voorlopig niet door. (Foto: eigen collectie).
Als onafhankelijk reisadviseur komt Karin van Kasteren op veel plekken, zoals dit cruiseschip dat aanmeerde in Rotterdam. Door de coronacrisis gaan echter dergelijke studietripjes voorlopig niet door. (Foto: eigen collectie). Foto: Karin van Kasteren

LOKALE REISBRANCHE SIDDERT ONDER CORONACRISIS EN VREEST VOOR VOORTBESTAAN

'Glorietijd vorige jaren komt niet terug'

RENS VAN DEN ELSEN

Nu de zon weer meer begint te schijnen, nemen vaak ook de vakantiekriebels toe. Maar dit jaar zit reizen er waarschijnlijk niet meer in. Tenminste, niet naar het buitenland. Dat denkt ook Karin van Kasteren uit Esch. Zij is persoonlijk reisadviseur voor The Travel Club en is deze weken vooral bezig met het terugvorderen van geld en het aanvragen van vouchers voor al geboekte vakanties.

De reisbranche is hard geraakt door de coronacrisis. ,,Eigenlijk vanaf het moment dat de Amerikaanse president Donald Trump al het vliegverkeer vanuit Europa verbood, is alles ingezakt", legt Van Kasteren uit. Niet dat het werk toen ineens minder werd. Integendeel zelfs. De telefoon stond roodgloeiend en de mailbox stroomde over. Maar niet met potentiƫle boekingen... ,,De hel brak toen los. Iedereen wil natuurlijk weten of ze geld terug kunnen krijgen of hun vakantie kunnen verzetten. Daardoor heb ik me de afgelopen weken echt een slag in de rondte gewerkt. Het is dan wel extra zuur dat ik daarmee geen brood op de plank breng", vertelt de Essche reisagent.

ZOMER

In de eerste weken leefde nog de hoop dat de boekingen voor de meivakantie gewoon door konden gaan. Inmiddels is wel duidelijk dat ook die reizen in het water zijn gevallen. Van Kasteren houdt haar hart vast voor de zomerperiode, al zijn veel van haar klanten nu nog positief ingesteld. ,,Mensen die mij nu bellen om een reis voor de zomer of daarna te boeken, adviseer ik om toch nog maar even te wachten. Dat voelt voor mij heel vreemd, want het is mijn werk om reizen te verkopen. Maar ik doe dit ook voor de klant. Je wilt ze niet iets laten boeken, om vervolgens alles weer om te gaan zetten naar vouchers."

Van Kasteren merkt dat al haar klanten begripvol zijn in deze situatie. ,,Iedereen zit in hetzelfde schuitje, dat scheelt. Het is overmacht. Mensen die alles zelf hebben geregeld, komen nu ook naar mij toe en vragen om hulp. Dat doe ik graag, maar ik verdien er natuurlijk niets mee."

Het huilen stond de Essche de afgelopen weken vaak nader dan het lachen. En voorlopig is er ook nog geen licht aan het einde van de tunnel. Van Kasteren: ,,Ik zie het wat dat betreft wat somber in. Het komend jaar verwacht ik niet dat er veel gereisd wordt. Het duurt wel even voor de glorietijd weer terug komt."

REISBUREAU'S

Van Kasteren werkt nu acht jaar als zelfstandige onder de vlag van een reisorganisatie, daarvoor is ze 25 jaar voor een reisbureau actief geweest. Nu het financieel ook minder gaat, heeft ze bij de gemeente Haaren een aanvraag ingediend om haar inkomen tijdelijk tot het sociale minimum aan te vullen (de zogeheten Tozo regeling). ,,Mijn omzet is compleet verdampt", laat ze weten. Omdat Van Kasteren vanuit huis werkt, kan ze de financiƫle klap nog enigszins opvangen. Reisbureau's hebben het volgens haar echter nog zwaarder. Zij zitten namelijk ook vast aan een pand en personeel.

D-Reizen, dat een vestiging aan de Kruisstraat in het centrum van Boxtel heeft, is door de redactie gevraagd om een reactie op de coronacrisis en de gevolgen voor de branche en haar eigen winkels. Een woordvoerder gaf echter aan niet te willen reageren.

BEHOEFTE

Of we weer massaal op het vliegtuig stappen als de coronacrisis voorbij is, is onvoorspelbaar. Van Kasteren denk echter wel dat mensen blijven reizen: ,,Er zal alleen een keuze gemaakt moeten worden tussen een wintersport en een zomervakantie. Het zal zeker nog enkele jaren duren voor we weer op het oude niveau zitten."