Klompenmaand verplaatst naar het najaar

De derde editie van de Klompenmaand in Het Groene Woud wordt verplaatst naar het najaar. Deze wordt nu waarschijnlijk in oktober gehouden.

Stichting Brabantse Klomp, die de activiteiten organiseert, wil hiermee het populierenlandschap en klompenmakersdorpen extra aandacht geven. Normaal gebeurt dat in april, maar nu dus in de herfst.

Tijdens de Klompenmaand zijn er allerlei activiteiten in de dorpen Liempde, Best, Sint-Oedenrode en Schijndel. Er worden onder meer arrangementen en fiets- en wandelroutes aangeboden rond de houten schoen. Vanaf juni zijn te vinden op de website: www.brabantseklomp.nl.


Slechtvalkenpaar Liempde heeft drie jongen in het nest

Het slechtvalkenkoppel dat in een nestkast in de Liempdse kerktoren huist, heeft jongen gekregen. Drie om precies te zijn. Het wel en wee van het kersverse gezinnetje wordt via een webcam vastgelegd en is live te volgen op liempde.peregrines.nl.

Zouden het torenvalken of steenuilen geweest zijn, dan was een beschuit met muisjes een gepaste traktatie, maar slechtvalken zijn vogeljagers. Dat is te zien op de Facebookpagina over de dieren, want op een foto worden de jongen getrakteerd op een verenbundeltje dat ooit een rondfladderende vogel was.

LEVEN

Nu de tijd van broeden voorbij is, is er meer te beleven voor de volgers van het roofvogelpaar. Er is letterlijk meer leven in de brouwerij. De jongen zijn deze week uit het ei gekropen. Over drie weken zitten ze, als alles goed verloopt, in de veren en beginnen ze aan hun vliegoefeningen. Dat begint met een soort droogvliegen; klapperen met de vleugels zonder op te stijgen. Als de dieren zes weken oud zijn, kunnen ze vliegen. In twee tot drie maanden zijn ze zelfstandig en verlaten ze de ouderlijke sponde. Slechtvalken zijn de Max Verstappens van het luchtruim. De snelheid van hun duikvluchten overstijgt de 350 kilometer per uur.