Een Franse buldog in de kleurslag bont. De kans is reëel dat het uiterlijk van dit ras de komende jaren verandert. (Foto: eigen collectie).
Een Franse buldog in de kleurslag bont. De kans is reëel dat het uiterlijk van dit ras de komende jaren verandert. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

HONDENKENNERS REAGEREN OP FOKVERBOD

Kleine doggen op weg naar een langere snuit


Jan Hermens

Engelse en Franse buldoggen zijn, net als mopshonden, populaire hondenrassen. Vanwege hun karakter, maar ook vanwege hun uiterlijk. De kans is reëel dat de aanblik van deze dieren verandert, want het fokken van honden met een snuit die minder dan een derde van de kop beslaat, is niet meer toegestaan. Een Boxtelse fokster van Franse buldogs en Astrid Broks, Gemondse kenner en liefhebber van mopshonden, reageren hierop.

Stichting Dier & Recht heeft gelobbyd voor het fokverbod van honden met een korte snuit, vanwege ademhalingsproblemen die bij deze viervoeters voorkomen. Na onderzoek van de Universiteit Utrecht heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zo'n verbod ingesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert hier sinds kort op.

,,Het fokken van rashonden wordt in zijn algemeenheid te negatief afgeschilderd," aldus de Boxtelse, die zich hobbymatig, maar wel met grote toewijding bezighoudt met de Franse buldog. Ze wil daarom liever niet met haar naam in de krant, maar is wel bereid haar verhaal te doen. ,,De kynologie zet al flinke stappen om de gezondheid van honden te bevorderen. Serieuze fokkers hebben daar oog voor. Ik ben niet uit op de kortste snuit, maar op een hond die de omschrijving van de ideale Franse buldog benadert, dus met open neusgaten die een normale neusademhaling mogelijk maken en rimpels en plooien zonder overdrijving."

SHOWS

Stichting Dier & Recht ageert ook tegen hondenshows, die volgens de organisatie fokkers ertoe aanzetten te veel naar uiterlijke kenmerken te streven, die het welzijn van de hond niet ten goede komen. Dat ziet de Boxtelse anders: ,,Hondenshows kunnen juist een middel zijn om het uiterlijk van een ras in positieve zin te veranderen. Wanneer keurmeesters Franse buldoggen met een relatief lange snuit, een goed bewegingsapparaat en een sterke fysieke conditie het hoogst waarderen, gaan fokkers op die kenmerken selecteren. Zo kun je naar buldoggen met een langere snuit toewerken. Dat kan ook door met andere rassen te kruisen, maar dan verandert het karakter eveneens. Dat zou volgens mij de doodsteek voor de Franse buldog betekenen. Zo'n aanpassing is minder eenvoudig dan ze lijkt."

In de showring zou een uithoudingsproef moeten plaatsvinden. ,,En dan alleen honden laten winnen, die goed door die test komen", aldus de Boxtelse.

Gezondheidsproblemen bij rashonden hebben onder andere te maken met een beperkte genenpool. Veel dieren waarmee gefokt wordt, zijn in meer of mindere mate verwant aan elkaar. Goede eigenschappen worden doorgegeven, maar slechte ook. ,,Daarom vind ik het prima om van tijd tot tijd een goede stamboomloze hond, een Franse buldog look-a-like, een stamboom te geven en in de fokkerij te gebruiken om zo de genenpool te vergroten. Ik ben een voorstander van stambomen, want die staan voor transparantie. In een oogopslag wordt duidelijk welke voorouders een pup heeft."

Astrid Broks uit Gemonde is een kenner en liefhebber van mopshonden. In het verleden fokte ze dit ras, nu heeft ze nog een teefje, Kaja. ,,Ze is twaalf jaar en geniet van haar oude dag bij ons." Zij voorziet een nieuw uiterlijk voor de mopshond, door het inkruisen van andere rassen. ,,Zoiets kost veel tijd, maar ik verwacht dat er over een aantal jaren geen mopshonden met een korte snuit meer rondlopen in Nederland. Het is een beetje terug naar heel lang geleden, toen had de mopshond een wat langere snuit."

De Boxtelse fokster benadrukt dat de smaak van mensen die een hond aanschaffen, mede bepaalt hoe een dier eruit ziet. ,,Zolang mensen karikaturen willen, worden die gefokt, helaas. Niet door serieuze fokkers die hart hebben voor hun honden, maar er is ook kaf onder het koren, dat is de realiteit."


MAMA MIA: SINGLE IN ZOMERS TINTJE

Danny Everett brengt een ode aan muziek van toen

RENS VAN DEN ELSEN

De bekende Boxtelse zanger Danny Everett heeft gisteren zijn nieuwe single Mama Mia uitgebracht. Hij nam het lied op met zijn achternicht Victoria Eman. Everett, pseudoniem voor Herman van der Velden, schreef de Nederlandstalige tekst zelf. Speciaal voor Moederdag, zondag 10 mei, is er een winactie.

Het origineel van Mama Mia was Engelstalig en werd in 1972 uitgebracht door het duo Sandra & Andres (Sandra Reemer en Dries Holten). Die scoorde er toen een bescheiden hit mee. ,,Maar Victoria en ik hebben er wel een ander liedje van gemaakt. Het is gemoderniseerd, zomers en heeft een vrolijke tekst. Precies wat we nu kunnen gebruiken", geeft Everett aan. ,,En Dries Holten is er ook erg trots op, dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen", voegt hij er nog aan toe.

De Boxtelse zanger kwam op het idee om vergeten liedjes van vroeger te zingen toen hij repertoire zocht voor zijn spontane corona-optredens voor verzorgingshuizen in de omgeving. ,,Ik wilde al langer een ode brengen aan de duo's van toen. Het slaat aan bij de mensen, dat is mooi om te merken", aldus Everett.

Dat hij de single met zijn achternicht Vicoria opnam vindt de Boxtelaar erg speciaal. ,,We kwamen elkaar bij toeval tegen bij een radiostation en toen ging het balletje rollen. Ik heb nog nooit met haar gezongen..."

MOEDERS

Omdat de single Mama Mia heet en om alle moeders in deze coronatijd een hart onder de riem te steken, is er een winactie. Via de website van Danny Everett, kunnen mensen aangeven waarom hun moeder of vrouw zo speciaal is. ,,Daar kiezen we dan tien inzendingen uit. Daar gaan we de single persoonlijk thuis afgeven, met een grote bos bloemen. Maar natuurlijk wel met inachtneming van de coronaregels", vertelt Everett met een lach.

Het lied is te beluisteren via www.dannyeverett.nl/moederdagactie, YouTube en Facebook. (Foto: hoes van de single).

Afbeelding