'Ben ik te min?', vroeg Armand aan het Boxtelse publiek. De protestzanger trok drommen mensen naar de Markt. (Foto 2010).
'Ben ik te min?', vroeg Armand aan het Boxtelse publiek. De protestzanger trok drommen mensen naar de Markt. (Foto 2010). Foto: Brabants Centrum

BOXTELSE VIERING KONINGSDAG HAD ZO MOOI KUNNEN WORDEN

Gelukkig zijn er de foto's nog...

De geplande grote tent op de Markt had er onder normale omstandigheden al gestaan. Vrijdag-, zaterdag- en zondagavond hadden bezoekers kunnen genieten van artiesten als John West, Vengaboys, coverband MmoozZ en de Q-Music Foute Party. Er waren al veel tickets verkocht, maar de piek werd na carnaval verwacht. Die is er niet gekomen door het virus.

Tijdens Koningsdag stond er ook een heel programma klaar voor de Boxtelaren, waaronder een ontvangst voor de gedecoreerden, een gezamenlijk concert door de beide Boxtelse harmonieën en de fanfare uit Lennisheuvel en een kindermiddag met als afsluiting One Two Trio.

TICKETS BEWAREN TOT 2021

Maar in plaats van feestgedruis, blijft het dit weekend oorverdovend stil in het centrum. Iedereen die zich al had verzekerd van een kaartje, kan dit bewaren tot volgend jaar. Wie het geld toch terug wil, kan de organisatie een bericht sturen via de Facebookpagina. Dat het BOF niet doorgaat hebben burgemeester Ronald van Meygaarden, stichting Boxtel Vooruit en de horeca begin deze maand al besloten.

De kroegbazen reageerden vorig jaar enthousiast toen Boxtel Vooruit opperde om de organisatie van het BOF uit handen te geven. ,,We werden steeds meer een festivalorganisatie en dat is onze stichting nu eenmaal niet", gaf voorzitter Wim Ketelaars vorige maand in deze krant aan. ,,Gelukkig stond al snel een aantal horecamensen op om de schouders onder het evenement te zetten."

De opzet was dat de tien deelnemende horecazaken de komende drie jaar steeds een vast bedrag in zouden leggen. ,,Als er dan geld over blijft, gaat dat in de pot voor het volgende jaar en als er een tekort is wordt er bijgelegd. Daar kon iedereen zich in vinden", legt Ketelaars nu uit. Maar hij houdt zijn hart vast hoe het horecalandschap in Boxtel er na de coronacrisis uit gaat zien.

In eerste instantie is gedacht het evenement over de zomervakantie heen te tillen. ,,Maar dan komen we weer met andere activiteiten in de knoei. Daarbij is er dan ook geen oranjegevoel meer", aldus werkgroepcoördinator Ludy Meister van Boxtel Vooruit. Er ligt wel een idee om iets te organiseren op de Markt als de regels het weer enigszins toelaten. ,,Al is het maar om de horeca wat te ondersteunen. Maar dat is ook afhankelijk van hoe de komende weken zich gaan ontwikkelen", vervolgt Meister.

Voorlopig is het plan om het gehele programma van dit jaar, naar 2021 te schuiven. Die afspraken zijn ook met artiesten en andere partijen gemaakt. Toch ziet voorzitter Ketelaars het somber in: ,,Zolang er geen vaccin is en de anderhalve meter afstand-regel behouden blijft, ben ik bang dat we op de Markt weinig kunnen organiseren."

ER VALT NIETS TE VIEREN

Boxtel Vooruit haakt ook niet in op de kleinschalige activiteiten die de bond van Oranjeverenigingen landelijk organiseert. Ketelaars: ,,Er valt niks te vieren. Laten we nu maar blij zijn dat we niet besmet zijn of juist wéér of nóg gezond."

Voor dit jaar zit er niet veel anders meer op dan de wonden te likken en te hopen dat de schade nog enigszins meevalt. Om dit jaar toch nog een beetje een feestgevoel te krijgen, blikt Brabants Centrum op deze pagina's in foto's uit de afgelopen vijftien jaar terug op Oranjefeesten in Boxtel.

Tijdens de eerste editie van Kingsnight Fissa zorgde de koning van de huispakken, Roy Donders voor vermaak op een overvolle Markt. (Foto 2017).
Kinderen krijgen een workshop streetdance van Debby Ophof. (Foto 2004).
Ridders en jonkvrouwen was het thema tijdens Koningsdag van 2015.
De kans om te lunchen met de Boxtelse koningin krijg je niet vaak. (Foto 2010).
Een lesje boksen door de voormalige landskampioen vedergewicht Arsen Podjan (rechts) uit Boxtel. (Foto 2010).