'Als er een Tour de France komt, dan ook een Tourspel'

JULES HAMELEERS

De Tour de France start vanwege de coronacrisis op 29 augustus in plaats van 27 juni. Dat heeft organisator ASO vorige week besloten. Maar of de wielerwedstrijd dan wél doorgaat, daar zet voorzitter Mark van der Laan van Tourspel Liempde zijn vraagtekens bij. ,,Maar als er een Ronde van Frankrijk is, spelen we ook voor het goede doel."

Het is voor Tourspel Liempde, net als voor vele andere evenementen aan het einde van de zomer, nog maar de vraag of de festiviteiten door kunnen gaan. Ook voor Van der Laan en de rest van de organisatie is nog veel onduidelijk. Hij heeft er een hard hoofd in of er überhaupt nog wel een wielerronde in Frankrijk wordt verreden. ,,Ga maar eens voor een etappe van tweehonderd kilometer het publiek langs de route weghouden, dat is niet te organiseren."

Van der Laan: ,,We staan nog niet helemaal in de startblokken: we willen nu niet té veel voorbereiden, omdat het nog onzeker is of er überhaupt gestreden wordt om de gele trui. Maar we zijn wel zo ver dat we binnen drie weken een Tourspel op kunnen starten. Deze onduidelijkheid is wel spannend: normaal zijn we drie maanden met alle voorbereidingen bezig..."

GOEDE DOEL

Elk jaar zamelt Tourspel Liempde geld in voor het goede doel: deelnemers betalen een bedrag om mee te doen aan de sportieve toto. Wie dit jaar geholpen wordt met een donatie, wil de organisator nog niet vertellen. ,,Wanneer de Tour niet doorgaat, organiseren we ook geen spel. Dan wordt alles verplaatst naar 2021. Daarom willen we het nog even geheim houden voor welk goed doel we geld inzamelen."

De organisatie heeft nog even besproken om het spel aan een ander sportevenement te verbinden, maar dat idee werd snel naar de prullenbak verwezen. Van der Laan: ,,We zijn zo verweven met de Tour. Vooral vanwege alle techniek die erachter zit. Je kunt dit niet zomaar op het WK atletiek of zoiets toepassen."