Onder toeziend oog van zijn vrouw Ine snijdt de Liempdse brood- en banketbakker Jos van Eijndhoven het eerste BC-brood aan. (Foto: Rens van den Elsen).
Onder toeziend oog van zijn vrouw Ine snijdt de Liempdse brood- en banketbakker Jos van Eijndhoven het eerste BC-brood aan. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

SPONTANE BC-LEDENACTIE DOOR BAKKERIJ VAN EIJNDHOVEN

'Krant moet geen zoete broodjes bakken'

Elkaar helpen om lokaal overeind te blijven. Dat is in deze tijden waarin het coronavirus om zich heen slaat, meer dan ooit nodig. En dus ontstaan allerlei leuke en onverwachte initiatieven. Dat ondervindt ook deze krant, die als enige in Nederland wordt uitgegeven zonder winstoogmerk. Brabants Centrum is al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in deze regio een bindmiddel. En dat wordt gewaardeerd. Onder meer door Jos en Ine van Eijndhoven van de gelijknamige brood- en banketbakkerij in Liempde.

Op het moment dat de vorige editie van deze krant net van de drukpers rolde in Gennep, belden Jos en Ine donderdagmiddag aan bij het redactiekantoor aan de Prins Bernhardstraat. De deur is deze weken op slot vanwege de noodmaatregelen van het RIVM en de meeste personeelsleden werken vanuit huis.

De medewerkers die er donderdagmiddag wél waren, keken verbaasd op toen zij de Liempdse bakker en zijn vrouw op de stoep zagen staan met een bakplaat vol brood. BC-brood wel te verstaan. En dus ging de deur snel van het slot.

Het ondernemerspaar vertelde over zijn spontane ingeving. ,,Zeker in tijden als deze blijkt maar weer hoe belangrijk een goede lokale nieuwsvoorziening is. Daarom introduceren wij dit BC-brood. Iedereen die zich nu aanmeldt als lid van jullie stichting krijgt bij ons zo'n lekkernij cadeau als ze de toegestuurde bon overleggen", vertelde Ine.

Jos: ,,Maar eerst moeten jullie natuurlijk even voorproeven..." En dus sneed hij een van de met fondant geglazuurde broodjes aan. De smaak heeft wat weg van suikerbrood, maar het recept is uiteraard aangepast.

De lekkernij vond gretig aftrek bij de medewerkers van de lokale krant. ,,Maar dat betekent natuurlijk niet jullie voortaan zoete broodjes moeten bakken. Laat dat maar aan mij over...", gaf Jos de aanwezige redactieleden uitbundig lachend mee.

MEELEZEN

Het is een bekend feit dat kranten in Nederland vaak door meerdere huishoudens worden gelezen. Ook BC-directeur Henk van der Zee weet dat maar al te goed. ,,Toch, als elk huishouden in de dorpen Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde nu een eigen lidmaatschap zou afsluiten, zou de krant een nog veel stevigere basis krijgen. Voor nog geen 55 euro per jaar ontvang je niet alleen elke week de krant op de deurmat én in de de mailbox, maar draag je er ook aan bij dat kritische journalistieke de gemeenschap wakker houdt. En dat wil toch iedereen?"

In Liempde hielden naast de bakker ook het Boeremèrtcomité, de organisatoren van het Tourspel en de drogist acties voor mensen die nu lid wordt van stichting Brabants Centrum. In Boxtel riepen DA-drogisterij Van den Biggelaar, Dierenspeciaalzaak Boxtel (beide in Oosterhof), Natasja Fashion en Per Tutti lingerie (samen in pand All about the Woman, Rechterstraat) en de Voedselbank op om een lidmaatschap af te sluiten. En er sluiten nog meer organisaties en ondernemers aan.

WORD OOK LID

Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt in jouw omgeving? Wil je bijdragen aan een levendige gemeenschap? Word ook lid en steun Brabants Centrum. Kijk op www.stichtingbrabantscentrum.nl.

Gezinnen die al lid zijn van Brabants Centrum kregen vorig jaar een cabaretvoorstelling aangeboden in theaterzaal Podium Boxtel. Ook dit jaar kunnen zij een leuke geste tegemoet zien. Meer informatie daarover volgt.

p Onder toeziend oog van zijn vrouw Ine snijdt de Liempdse brood- en banketbakker Jos van Eijndhoven het eerste BC-brood aan. Op de achtergrond redacteur Pål Jansen. (Foto: Rens van den Elsen).