BOXTELAREN VASTEN IN CORONACRISIS

Gemis van saamhorigheid tijdens Boxtelse ramadan

JULES HAMELEERS

Saamhorigheid, verbroedering en verbinding: dat zijn normaal dé centrale ingrediënten van de ramadan die deze week start en een maand duurt. Maar nu samenkomen vanwege de coronacrisis niet mag, vervalt een belangrijk onderdeel van de islamitische vastenperiode. Ihsan de Jong (36): ,,Eigenlijk is de hele wereld nu al in onthouding en door te vasten tijdens de ramadan is dat nog eens éxtra."

Gisternacht, aan de vooravond van de negende maand volgens de islamitische kalender, was de maan te zien. Dit betekent dat vandaag de ramadan begint. Moslims volgen een maand lang een doorlopend ritme, als een hartslag. Voor zonsopgang met de hele familie wat eten, om daarna nog een paar uurtjes te slapen. Vervolgens werken de ouders en gaan de kinderen naar school. Wie als eerste thuis is gaat boodschappen doen om de maaltijd ná zonsondergang, de iftar of ontvasten, voor te bereiden. Daar worden al de eerste contacten gelegd: families ontmoeten elkaar in de supermarkt en bespreken wat en waar ze die avond gaan eten. Als het donker is komen de schalen eten op tafel en wordt er, vaak in grote gezelschappen, gedineerd. Na een laat bezoek aan de moskee om te bidden, gaat rond middernacht iedereen huiswaarts om de dag erna hetzelfde ritme te doorlopen.

,,Het is een tijd van saamhorigheid", legt Yusuf Tas (40) uit. ,,Normaal heb je de hele maand lang een lijst: dan nodig je Anita uit, dan Henk en dan word je ergens uitgenodigd. Dat gaat nu allemaal niet." Tas brengt de vastenmaand door met zijn vrouw en vier kinderen. ,,Aan de ene kant is het lastig, maar aan de andere kant kan ik nu intensief tijd met mijn gezin doorbrengen, dat is ook erg fijn. En de sociale contacten die ik normaal heb, waardeer ik nu nóg meer. Maar het is wel een gemis."

De Jong vindt het lastiger om deze periode door te komen zonder de ontmoetingen: ,,Het is makkelijker om het vol te houden omdat je het samen doet en elkaar ziet in de moskee. De hele wereld zit al in een sobere periode en wanneer we de ramadan ingaan, is dat nóg meer." Vooral de verbinding met moslims met een andere achtergrond, weet De Jong te waarderen: zelf is hij half-Moluks en half-Nederlands. Maar er zijn ook islamieten met bijvoorbeeld een Somalische of Turkse achtergrond in Boxtel.

Sohib Hussain (31), die een Pakistaanse achtergrond heeft, bevestigt dit. ,,Normaal richt ik me vooral op onze eigen gemeenschap, maar tijdens de ramadan merk je dat we één warme groep zijn. Dat is voor mij het mooie aan de islam: ondanks verschillende culturele of etnische achtergronden, zijn we toch een grote gemeenschap."

MOSKEEËN

Boxtel kent twee moskeeën, naast elkaar gelegen aan de Hoogheem. Op nummer 482 huist de Turkse Mevlana Moskee, op 483 de Marokkaanse Moskee Al Fath. De avond- en ochtendgebeden aldaar, onder leiding van een imam, zijn vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk. Er wordt wel gekeken naar mogelijkheden om online het gebed te verspreiden.

De Marokkaanse moskee is dezer dagen erg actief via Facebook, waar ze regelmatig lezingen live uitzendt. ,,Mensen hebben minder het ramadangevoel en dat proberen we hiermee toch te creëren", legt Saloua Bouras (22) van de jongerencommissie uit. Daarnaast biedt zij ook iftar-maaltijden aan voor mensen die krap bij kas zitten of op een andere manier niet aan geschikt voedsel kunnen komen. Wie daar gebruik van wil maken, kan bellen naar telefoonnummer 06-86 49 40 06.