In 't Struifhuis was een kleurrijk decor opgebouwd voor de Grote Online Bingoshow. Mitch Stupers (links) trok de getallen, Ruud Bouwmans was presentator. (Foto's: eigen collectie).
In 't Struifhuis was een kleurrijk decor opgebouwd voor de Grote Online Bingoshow. Mitch Stupers (links) trok de getallen, Ruud Bouwmans was presentator. (Foto's: eigen collectie). Foto: eigen collectie

ZO'N 300 GEZINNEN SPELEN MEE VIA YOUTUBE EN FACEBOOK

Online bingo slaat aan in Liempde

Vanuit hun pannenkoekenrestaurant 't Struifhuis in Liempde presenteerden Ruud Bouwmans en Mitch Stupers vrijdagavond via YouTube de Grote Online Bingoshow. Die werd opgezet in samenwerking met Ad Schelle van café Het Wapen van Liempde en deejay/entertainer Mike van Dijk. Roel van Lokven ging met de hoofdprijs aan de haal: een vierdaagse trip voor maximaal zes personen naar een vakantiehuisje in Frankrijk.

Joke Brewel en Mariëtte Thomassen, bekend van de zittingsavonden van carnavalsstichting De Ploegers, kropen in de huid van de hilarische typetjes Molly en Dolly en vormden het callcenter. De online kienavond viel in de smaak bij het Liempdse publiek, gelet op de enthousiast reacties op de Facebookpagina. Naast het vierdaags vakantieverblijf waren tal van andere leuke prijzen te winnen. Daarbij ging het onder meer pakketten die door lokale ondernemers waren samengesteld.

De Online Bingoshow is een initiatief van Roel van de Ven uit Haaren, die samen met Liempdenaar Mike van Dijk van Housefillers Events het concept nu verder uitrolt. Al in diverse dorpen is de bingo enthousiast ontvangen nu door de coronacrisis mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven.


p In 't Struifhuis was een kleurrijk decor opgebouwd voor de Grote Online Bingoshow. Mitch Stupers (links) trok de getallen, Ruud Bouwmans was presentator.


PLEIDOOI OM FONDSEN NIET OP DE GROTE HOOP TE VEGEN

'Legaat Van Cooth veilig stellen voor dorp Esch'


RENS VAN DEN ELSEN

Inwoners van Esch wijzen de gemeente Haaren nogmaals op de fondsen van het legaat Van Cooth en het Oude Mannengasthuis. Het bestuur van Platform Esch' Perspectief (PEP) wil het geld veilig stellen voor het eigen dorp en laat dat per brief aan het college van B en W weten.

,,Cultuurhistorisch gezien zijn deze legaten een erfgoed van Esch en deze kunnen van groot belang zijn en blijven voor het dorp. Nu is er de gelegenheid om daar definitief invulling aan te geven, zodat in de toekomst deze discussie niet opnieuw gevoerd hoeft te worden", stelt voorzitter Adri Verbruggen van PEP in het schrijven aan het college.

STICHTING

Verbruggen is samen met twee andere inwoners van Esch al enkele jaren in overleg met Haaren om het dorp het geld zelf in beheer te laten nemen. In augustus 2019 deden zij het voorstel om een stichting op te richten waar de legaten ondergebracht kunnen worden.

In 2017 vroeg Verbruggen de gemeente al om hier een keuze in te maken, dat was nog voordat PEP werd opgericht. Het Essche dorpsplatform wil het geld graag lokaal beheren om te voorkomen dat het in het grote geheel verdwijnt als de gemeente Haaren is opgesplitst en Esch bij Boxtel komt. Volgens B en W was er drie jaar geleden geen noodzaak om het beheer te wijzigen, vooral omdat er op dat moment nog niet officieel sprake was van een opsplitsing.

TESTAMENT

Petrus Franciscus van Cooth was een 19e eeuwse weldoener die had bepaald dat zijn nalatenschap ten goede moest komen aan de ontwikkeling van de Brabantse jeugd. Het legaat Van Cooth stamt uit begin 20e eeuw, toen hij onder meer in Esch eigenaar en erfgenaam was van een aantal landgoederen: Groenendaal en het Oude Mannengasthuis. In zijn testament liet hij optekenen dat het geld uit de verkoop van de gebouwen of de bomen op het terrein, gebruikt moesten worden om of de schuld van de gemeente Esch te verminderen of ten goede moesten komen aan onderwijs en/of de openbare school. Van Cooth had niet alleen bezittingen in Esch, maar heeft schenkingen gedaan aan veel meer gemeenten, vooral in de regio Oss. Maar ook Boxtel kreeg een legaat, middels de Van Coothhoeve in de wijk Munsel die in 1972 werd gehuurd door stichting De Jonge Onderzoekers die later De Kleine Aarde oprichtte.

HAVENTJE

Bij de herindeling van 1995 kreeg de gemeente Haaren het beheer over de fondsen. Halverwege 2007 werd het Oude Mannengasthuis, gelegen aan de Haarenseweg en eigendom van de gemeente, verkocht. De gemeenteraad besloot toen, naar aanleiding van een motie van het CDA, om het geld te reserveren voor ouderenzorg. Een deel daarvan, 70.000 euro, is echter gebruikt voor de aanleg van het naastgelegen Haventje in 2017.

PEP ziet dus graag dat het geld voor het dorp beschikbaar blijft en niet op de grote hoop verdwijnt. Zij doen daarom een 'dringend beroep' op de gemeente. ,,Wij allen zijn ervan overtuigd dat de legaten behoren tot de identiteit van Esch", laat Verbruggen in de huidige brief aan het college weten.

Mariëtte Verhoeven vormde samen met Joke Brewel het komische duo Molly en Dolly dat het callcenter bediende. Liempde kent het tweetal van hilarische optredens tijdens de jaarlijkse zittingsavonden. (Foto's: eigen collectie).