BLAASMUZIEK IN ALLE DENKBARE VORMEN

Brass 'n Woods naar zomer van volgend jaar


Jan Hermens

Stel, je zit onder een kietelende zomerzon op een campingstoeltje voor je tent, met een koud drankje bij de hand. Je kijkt uit over een frisgroen veld en pakt je trompet om zomaar een paar noten de wijde wereld in te blazen. Plots valt je buurvrouw bij op haar trombone en twee tenten verderop klinkt ineens een altsax. Voor je het weet, ontstaat er een spontane jamsessie. Een droom? Nee, op Brass 'n Woods kan het. Het driedaagse festival vindt volgend jaar plaats.

Blaasmuziek in alle denkbare varianten, gevat in een driedaags evenement, compleet met foodtrucks, meerdere podia, ook overdekte, bars en een camping: dat is Brass 'n Woods. Het festival stond voor deze zomer op de rol, maar verhuist naar juli of augustus 2021. De locatie staat nog niet vast, maar de organiserende stichting Muziekwoud is in gesprek met Landgoed Velder in Liempde.

Dat het evenement doorgeschoven wordt naar volgend jaar, hangt samen met de coronacrisis. Daarnaast bleek de zoektocht naar een geschikte plek afgelopen voorjaar moeilijk, omdat droomlocatie Landgoed Velder volgeboekt was. Het uitstel biedt stichting Muziekwoud de kans zoveel mogelijk acts van hun verlanglijst te boeken.

Mede-organisator Maarten Termeer, zelf een gepassioneerd trompettist, is razend enthousiast: ,,Een blaasinstrument bespelen is geweldig, dat weet ik uit eigen ervaring en veel muzikanten weten dat met mij. Hoe veelzijdig blaasmuziek is, dat is minder bekend. We willen bezoekers laten zien, horen en beleven dat blazers met hun instrument echt alle kanten op kunnen. En dat in de vorm van een festival, informeel, vrij, los."

De organisatie vindt Landgoed Velder de ideale locatie voor Brass 'n Woods. Zelfs de naam verwijst naar het groen. Termeer: ,,Brass 'n Woods staat voor koper en hout, maar ook voor blazers in de bossen. Velder is groot genoeg om een echte festivalsfeer te creëren."

WOODSTOCK

Inspiratiebron voor Brass 'n Woods is het Oostenrijke Woodstock der Blasmusik, een jaarlijks terugkerend walhalla voor blazers dat telkens zo'n 20.000 bezoekers uit heel Europa trekt, waaronder veel jongeren. Termeer: ,,Ik ben daar geweest. Het is opgezet als een popfestival, maar dan voor blaasmuziek. Alle genres en stijlen passeren de revue: jazz, pop, rock, klassiek, Egerländer, noem maar op. Mooi is ook dat tijdens zo'n evenement spontane optredens ontstaan. Ergens op de camping kan zomaar een groepje muzikanten gaan spelen."

Niet spontaan, maar wel zeer indrukwekkend was het samenspel met duizenden mensen, aldus de trompettist. ,,In Oostenrijk nemen niet alleen optredende artiesten hun instrument mee, veel bezoekers doen dat ook. We hebben een paar nummers gezamenlijk gespeeld, ik geloof met wel tienduizend man. Heel bijzonder. Een soort mega play-in. Zoiets willen we op Brass 'n Woods ook. Ik raad bezoekers dan ook zeker aan hun instrument mee te nemen."

Termeer voorziet een line-up van professionele brassbands, beroemde solisten en ensembles, met ruimte voor amateurorkesten uit de regio. ,,Natuurlijk vergeten we de plaatselijke muzikanten niet, dat zijn er veel. We overwegen om een groot lokaal projectorkest te vormen, met een zanger of zangeres. De beroemde trompettist Eric Vloeimans denkt mee over de programmering."

WORKSHOPS

Behalve optredens zijn er ook workshops tijdens Brass 'n Woods. ,,Masterclasses kunnen een optie zijn, of een interactieve presentatie over mondstukken, tips voor besturen of over het organiseren van succesvolle evenementen, we hebben tal van ideeën."

Stichting Muziekwoud financiert Brass 'n Woods met behulp van sponsoren, subsidies en een bijdrage van de gemeente Boxtel. Zij betaalt drie jaar op rij 15.000 euro subsidie om te helpen het festival van de grond te krijgen. Verder moeten kaartverkoop en de opbrengst van eten en drinken de begroting sluitend maken. Termeer: ,,De tarieven zijn nu nog niet bekend, maar we houden het betaalbaar, dat is zeker. We mikken op een breed publiek. Hoe meer mensen de pracht van blaasmuziek ontdekken, hoe beter."


112 nieuws



Schoorsteenbrandje

Bewoners van een huis aan de Bergstraat in Liempde ontdekten vrijdagavond rond half negen een brand in hun schoorsteen. Ze sloegen alarm waarna een blusploeg van de brandweer ter plaatse kwam, evenals een hoogwerker uit 's-Hertogenbosch, om het rookkanaal met een ramoneur schoon te vegen. Na ongeveer een uur was het euvel verholpen en vertrokken de hulpdiensten weer.