De tweeling Arthur en Hugo van Roosmalen maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag samen met neef Joep de Laat deze krijttekening voor opa Jan, die op afdeling De Meidoorn in in Liduina woont.
De tweeling Arthur en Hugo van Roosmalen maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag samen met neef Joep de Laat deze krijttekening voor opa Jan, die op afdeling De Meidoorn in in Liduina woont. Foto: eigen collectie

ARTHUR EN HUGO VAN ROOSMALEN MAKEN MET JOEP DE LAAT STREETART BIJ LIDUINA

Kleinzonen verrassen opa Jan: The Grandfather


HENK VAN WEERT

Op de deur van zijn kamer op afdeling De Meidoorn in het Boxtelse zorgexpertisehuis Liduina prijkt een fraai bewerkte foto. Daarop is Jan van Roosmalen weergegeven als op het iconische affiche van de film The Godfather. Toen hij zaterdagochtend uit het raam keek, zag de 81-jarige Boxtelaar dezelfde afbeelding ook voor de hoofdingang. Drie kleinzonen hadden de tekening 's nachts gemaakt met stoepkrijt...

Jan is een van de vele bewoners die vanwege het coronavirus geen bezoek mag ontvangen. ,,Andere familieleden schreven opa een brief, maar daar ben ik niet zo goed in", vertelt Hugo van Roosmalen zaterdagochtend. Hij is dan net terug van Liduina om samen met oma Thea, de echtgenote van Jan, tweelingbroer Arthur en neef Joep de Laat de krijttekening nog eens bij daglicht te bekijken. En om te zwaaien naar opa die op afdeling 5 uit het raam kijkt.

STOEPKRIJT OP! EN DAN?

,,Opa kreeg vijf jaar geleden een herseninfarct en woont sindsdien op Liduina. Ik ga er eens in de twee weken op bezoek", zegt Arthur. ,,Maar ja, nu kan dat natuurlijk niet, hè." Vrijdagavond bedacht de 21-jarige tweeling samen met zijn zes jaar oudere neef Joep om een streetart-kunstwerk te maken bij Liduina. ,,We zijn 's avonds om elf uur begonnen, maar we waren nog maar halverwege toen al ons krijt al op was...", grinnikt Hugo.

Tja, hoe nu verder? 's Nachts nog aan krijt komen, lukt natuurlijk niet, maar al snel werd een creatieve oplossing bedacht. ,,We hebben thuis een gipsen bouwblok stukgegooid en met de brokken daarvan de tekening afgemaakt. Rond een uur of drie was-ie klaar", geeft Arthur aan. ,,Met dank aan onze neef Joep, die is echt bedreven in het maken van streetart."

GRAPPENMAKER

Opa Jan en oma Thea woonden lang in de witte boerderij aan de Sint-Lambertusweg, die jarenlang ook bekend stond vanwege minicamping De Roos. Zaterdagochtend werd opa gebeld en via Skype werd hij door zijn kleinzonen op de hoogte gebracht van hetgeen buiten op het wegdek te zien was.

,,Hij is zijn gevoel voor humor nog niet verloren", lacht Hugo. ,,'Het stelt niet veel voor', grapte opa via de telefoon. Och, we kennen 'm. Het was altijd al een grappenmaker." Oma Thea, die vlakbij Liduina woont, ging ook mee kijken en was onder de indruk, net als overigens diverse zorgmedewerkers, zo vertellen de twee broers.


p 'Hou vol Jan' luidt de begeleidende tekst bij het portret in stoepkrijt dat drie kleinzonen maakten voor hun opa Jan van Roosmalen die in het Boxtelse zorgexpertisehuis Liduina woont. (Foto: eigen collectie).


BEELDEN BINNEN TWEE WEKEN ONLINE

Politie zoekt mannen die auto in sloot duwden tijdens stalbezetting

De politie Brabant-Oost zoekt de acht mannen die vorig jaar mei een auto in een greppel duwden. Dit gebeurde tijdens de bezetting van de varkensstal aan de Brede Heide in Lennisheuvel.

Via social media roept de politie getuigen en de daders zelf op om zich te melden. Als dat niet binnen twee weken gebeurt, worden foto's van de daad via internet gedeeld. De auto is van een van de activisten die bij de stalbezetting betrokken was. Het incident speelde zich af tussen acht en halftien 's avonds. Getuigen of daders kunnen zich melden via telefoonnummer 0900-8844. De anonieme tiplijn is te bereiken via 0800-7000.

De bezetting haalde vorig jaar landelijk het nieuws. Vlak nadat bekend werd dat dierenactivisten de varkensstal binnen waren gedrongen, toog een grote groep boeren naar de Brede Heide. Daar werd de sfeer in de loop van de avond grimmiger. Een auto belandde dus in de sloot, een andere werd bedekt met plakjes worst. Ook werd er gebarbecued.