Mevrouw Van de Braak werd maandagmiddag door Joost van Geel namens stichting Met Je Hart verrast met een maaltijd van restaurant De Rechter.
Mevrouw Van de Braak werd maandagmiddag door Joost van Geel namens stichting Met Je Hart verrast met een maaltijd van restaurant De Rechter. Foto: Bas van den Biggelaar

STICHTING MET JE HART BRENGT OUDEREN GELUKSMOMENTJES

'Ik zou je wel willen knuffelen'

Jan Hermens

,,Ik vind het heel lief dat jullie altijd aan me denken." De hoogbejaarde Francine van de Braak (90) is vol lof over stichting Met je Hart Boxtel, die ouderen met aandacht en attenties helpt, ook in deze vreemde tijd. Maandag bezorgden Joost en Lot van Geel een maaltijd bij haar aan huis. Uiteraard met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen.

Ivy van Geel, de vrouw van Joost en moeder van Lot, is lokaal coördinator van Met je Hart. Ze legt uit: ,,Deze maaltijden heb-


ben we ingekocht bij restaurant De Rechter. We hebben er door de coronacrisis veel vrijwilligers bij gekregen. We bellen regelmatig met kwetsbare ouderen en geven attenties af, zoals bloemen, puzzelboekjes, een maaltijd of tijdschriften. Zo proberen wij hen te helpen deze periode goed door te komen."

LOKAAL KOPEN

Stichting Met je Hart koopt alle giften in bij lokale ondernemers. Van Geel: ,,We moeten elkaar steunen, juist nu. In het najaar helpen restaurants ons altijd met een jaarlijkse actie. Ze vragen dan of gasten per tafelrekening een euro extra willen betalen. Die is dan voor ons. Nu doen wij iets terug voor de lokale horeca, door daar lunches en maaltijden in te kopen die we aan ouderen schenken."

Zo overhandigde Met je Hart de senioren bijvoorbeeld tijdschriften van Bruna, een lunch van Trots en van café De Kerk, gerechten van De Deugniet, lekkernijen van Zus & Zow en wacht de ouderen vrijdag opnieuw een liefdevol presentje, waar Natasja Fashion bij betrokken is.

Mevrouw Van de Braak kreeg eerder al puzzelboekjes. ,,Daar ben ik zo blij mee. Als ik even wil ontspannen, pak ik zo'n boekje en ga ik zitten puzzelen." De maaltijd die ze nu krijgt aangeboden, valt in de smaak. ,,Ik zou je wel een knuffel willen geven", zei de negentigjarige terwijl Van Geel een praatje met haar maakte.

EIERMUTSJES

Sommige cadeautjes zijn afkomstig van ouderen zelf. Van Geel: ,,Een mevrouw heeft voor iedereen eiermutsjes gehaakt. Die hebben we met Pasen uitgedeeld. Voor haar is het handwerken een fijne bezigheid en ze maakt andere senioren blij met haar creaties."

Stichting Met je Hart bestrijdt eenzaamheid bij kwetsbare, thuiswonende ouderen door hen ontmoetingen aan te bieden. Niet alleen in Boxtel, maar in dertig gemeentes in heel Nederland. Voor al haar goede werk mocht de stichting vorig jaar het grootste Appeltje van Oranje in ontvangst nemen. Zo'n Appeltje is een prestigieuze landelijke vrijwilligersprijs, het grootste exemplaar is nog eens extra eervol. Het Oranje Fonds selecteert de winnaars, koningin Máxima reikt de beeldjes uit.

Vanwege de coronamaatregelen zijn ontmoetingen momenteel niet mogelijk. Maar Met je Hart vergeet de senioren niet. Juist nu is aandacht goud waard. Van Geel: ,,Een telefoontje of zo'n maaltijd, dat zijn geluksmomenten."


p Joost en Lot van Geel van stichting Met je Hart verrasten onder anderen Francine van de Braak (90) met een maaltijd van De Rechter. (Foto: Bas van den Biggelaar).


GEEN VERDACHTEN OPGEPAKT DOOR POLITIE

Reeks van zes autobranden in

Boxtel lijkt een toevalligheid


JULES HAMELEERS

Zes auto's: zoveel vlogen er in de hens in Boxtel de afgelopen drie maanden. Drie branden werden veroorzaakt door een technisch defect, de andere drie worden nog onderzocht door de politie. In dat onderzoek zijn nog geen verdachten opgepakt, meldt een woordvoerder.

Het is door de verwoestende kracht van het vuur vaak lastig om bruikbare sporen te vinden, meldt een politiewoordvoerder. Hoewel nog onderzoek wordt gedaan, gaat men niet uit van een verband tussen de branden. Er zijn er geen verdachten opgepakt.

Tijdens de jaarwisseling brandden er twee auto's uit. In de wijk Selissenwal gebeurde dat bij het appartementencomplex Vendelhof (Vaandelstraat) én in Boxtel-Oost in de Hazelaarsgaard. Half februari stond er opnieuw een voertuig in brand in Selissenwal, namelijk op de Baandervrouwenlaan.

Twee weken geleden was het opnieuw raak in Boxtel-Oost, waar twee auto's in vlammen opgingen in de buurt van de Sweelincklaan, de Orlando di Lassostraat en de Scarlattistraat. Hier lijkt het om een technisch defect te gaan: buurtbewoners meldden namelijk dat eerder op de dag de alarmlichten van één van de voertuigen brandden. Het vuur lijkt van de ene op de andere auto te zijn overgeslagen.

Bij de auto die anderhalve week geleden vlam vatte op de parkeerplaats van eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg, was geen opzet in het spel. De eigenaar had zijn Volvo-oldtimer net uit de berging gehaald, toen het in brand vloog.

DEJA VU

De reeks autobranden lijkt dus vooralsnog een opeenvolging van toevalligheden. Toch ontstond er voor sommige Boxtelaren wellicht een déjà vu: in 2015 vlogen er ook zes auto's in de brand, aangestoken door een pyromaan. In juni 2016 werd de vrouw veroordeeld tot tien maanden celstraf en tbs. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie opnieuw verlenging van de tbs (zie onder).