Willem de Vries is een van de scholieren die door het coronavirus geen centraal eindexamen kon doen, maar nu wel is geslaagd. En dus ging de vlag uit aan het Essche Heike. (Foto: eigen collectie).
Willem de Vries is een van de scholieren die door het coronavirus geen centraal eindexamen kon doen, maar nu wel is geslaagd. En dus ging de vlag uit aan het Essche Heike. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

WILLEM DE VRIES HAALT DIPLOMA AAN MAURICK COLLEGE IN VUGHT

Geen eindexamen, maar toch de vlag uit

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met honderden andere leerlingen in een gymzaal ploeteren op examenopgaven, in spanning wachten op een telefoontje van school en volop feestjes. De eindexamentijd is een bijzondere periode tijdens de middelbare schooltijd. Maar voor de scholieren die dit jaar examen doen, ligt dat toch een beetje anders…

Vanwege de coronacrisis maakte de overheid in maart al bekend dat het centrale eindexamen niet door zou gaan. De leerlingen in de laatste klas van de middelbare scholen konden wel hun diploma halen. De resultaten tijdens schoolexamens waren daarbij bepalend.

Bij Willem de Vries (16) uit Boxtel kon vorige week de vlag uit. De scholier van het Maurick College in Vught behaalde zijn diploma in de richting vmbo-t. ,,Bij ons waren de cijfers die je de afgelopen twee jaar behaalde bepalend”, vertelt Willem. ,,Voor mij kwam dat goed uit, want ik stond er prima voor. Het échte examen telt veel zwaarder; als je dan een slechte week hebt, kan het zomaar mis gaan. Volgens mij is nu mijn hele leerjaar geslaagd.”

Willem moest nog wel schoolexamens maken toen het coronavirus al in volle hevigheid was losgebarsten. ,,Dat was een toetsweek, die stond sowieso al gepland”, legt hij uit. ,,Wel ging het er anders aan toe dan gewoonlijk. We zaten met drie leerlingen in een lokaal en maakten alle drie andere toetsen. Na een examen praat je normaal gesproken nog na met anderen of hang je wat rond op school. Dat mocht nu natuurlijk niet.”

LEKKER NIKS DOEN

Nadat hij het bericht kreeg dat hij geslaagd was, ging de vlag natuurlijk uit in huize De Vries en werd er binnen het gezin een klein feestje gevierd. ,,Het is wel echt jammer dat alle eindexamenfeesten niet doorgaan, maar dat halen we nog wel in”, zegt Willem. ,,Hoewel ik weet dat ik geslaagd ben, voelt het niet zo. Het lijkt meer alsof ik een toetsweek goed heb afgesloten, het dringt nog niet echt door omdat het zo’n rare tijd is.”

Waar andere scholieren momenteel thuis volop aan de bak zijn met studeren, heeft Willem al vakantie. De Boxtelse scholier meldt dat hij daar vooral van gaat genieten. ,,Ik doe eigenlijk niet zo veel”, bekent hij eerlijk. ,,Vooral veel luieren, gamen, televisie kijken en in de tuin zitten. Voor de vakantie heb ik verder niet echt plannen. De laatste week staat er wel een scoutingkamp gepland, ik hoop dat dat door kan gaan.”

En na al het luieren en vakantie vieren? ,,Dan ga ik naar SintLucas in Eindhoven. Daar heb ik echt heel veel zin in.”


(V)MBO-SCHOOL ZOEKT SAMENWERKING IN LIMBURG, UTRECHT EN ZUID-HOLLAND

Helicon wil fuseren tot 'blauw-groene' onderwijsorganisatie


HENK VAN WEERT

Helicon, de (vooral) Brabantse school voor (v)mbo-onderwijs in de groensector, wil fuseren met twee soortgelijke organisaties: het Wellantcollege met vestigingen in Utrecht en Zuid-Holland en Citaverde in Limburg. Dan ontstaat een onderwijsorganisatie op het gebied van onder meer groen, voeding en dieren die ruim 2.100 medewerkers telt.

Helicon MBO Boxtel aan de Schouwrooij is een van de 53 scholen die straks deel uitmaken van de nieuwe onderwijsorganisatie. Vorige week ondertekenden bestuurders van de drie partners via een livestream de intentieverklaring om te komen tot wat zij omschrijven als een 'unieke blauw-groene onderwijsorganisatie voor vmbo, mbo en leven lang ontwikkelen'. Het is de bedoeling dat de drie instellingen met ingang van 2021 bestuurlijk samengaan. Bij de start van schooljaar 2021-2022 moet de fusie ook inhoudelijk een feit zijn. Gezamenlijk hebben Helicon, Wellant en Citaverde 21.000 scholieren en studenten.

,,Samen zijn we dé experts in onderwijs over lucht, water en de groene leefomgeving”, lichtte bestuursvoorzitter Titia Bredée van Helicon voorafgaand aan de ondertekening toe. ,,We hebben onze blauw-groene sporen verdiend. Ook hebben we een antwoord op de vraagstukken voor de toekomst, zowel in de groene regio’s als in de grootstedelijke omgeving."

Door samen verder te gaan, bundelen de drie onderwijsorganisaties hun krachten en kennis, aldus Bredée. ,,Daarmee kunnen we onze kwaliteit verder versterken en zo - ook in de toekomst - ons unieke, persoonlijke onderwijs blijven bieden. Dat betekent dat onze scholen kleinschalig blijven en onze docenten ‘gewoon’ de leerlingen en studenten allemaal bij hun naam kunnen blijven noemen.”

De drie partijen leveren in juni aanstaande de Fusie Effectrapportage in bij onderwijsminister Arie Slob.

De Boxtelse mbo-school van Helicon aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk is straks een van de 53 leslocaties van de fusieschool. (Foto: eigen collectie).