Amy Schöningh en haar aanstaande man Erik Faes waren door het dolle heen toen ze bekend maakten dat ze gingen trouwen. Inmiddels is het huwelijk door de coronaperikelen uitgesteld. (Foto: eigen collectie).
Amy Schöningh en haar aanstaande man Erik Faes waren door het dolle heen toen ze bekend maakten dat ze gingen trouwen. Inmiddels is het huwelijk door de coronaperikelen uitgesteld. (Foto: eigen collectie). Foto: Amy Schoningh

BOXTELSE TORTELDUIVEN STELLEN HUN HUWELIJKSDAG UIT VANWEGE CORONAVIRUS

'Bruiloft met 1,5 meter afstand? Dan is de romantiek wel weg!'


RENS VAN DEN ELSEN

Maandenlange voorbereiding is er aan vooraf gegaan. Alle facetten van het feest zijn tot in de puntjes geregeld. De trouwdag moet de mooiste dag van je leven worden... maar dan gooit het coronavirus alles door de war. Het is bittere realiteit in deze crisistijd. Ook in Boxtel schoten aanstaande bruidsparen in de stress toen ze beseften dat hun huwelijk niet door kon gaan op de geplande datum. Amy Schöningh (23): ,,Als het woord bruiloft viel, kon je mij oprapen."

Amy zou eigenlijk morgen, vrijdag 24 april, in het huwelijksbootje stappen met Erik Faes (32). Het stel is al twee jaar verloofd en ongeveer ook zo lang bezig met de voorbereidingen. Toen zij de stevige maatregelen van minister-president Mark Rutte hoorde, belandde Schöningh naar eigen zeggen in een achtbaan van emoties.

,,We moesten van alles gaan regelen, maar daarnaast ging ons werk ook gewoon door en werd dat zelfs nog intensiever. Ik baalde enorm dat we onze dag moesten gaan verzetten en als iemand het woord bruiloft liet vallen, dan barstte ik in tranen uit", vertelt ze. Maar al gauw pakten de twee de draad weer op en ondertussen is er een nieuwe datum: 9 juli. ,,Al heb ik mijn twijfels of het dan alsnog door kan gaan", aldus Amy.

Dat hebben ook Elisah Doevendans (36) uit Boxtel en Leonie van der Aa (48) uit Esch. Elisah zou op 30 mei trouwen met Joris van Beugen; Leon acht dagen eerder met Ruud Engels. De bruiloften zijn verplaatst naar september respectievelijk augustus. Elisah ziet wel gebeuren dat tegen die tijd een deel van de maatregelen nog steeds kracht is. ,,Ik kan me er niets bij voorstellen hoe dat gaat op een bruiloftsfeest. Moeten alle gasten dan op anderhalve meter afstand van elkaar blijven? Dan is de romantiek ver te zoeken, lijkt me."

Leonie ziet het minder somber in en gaat er vooralsnog van uit dat haar huwelijk op 21 augustus nog gewoon door kan gaan. ,,Al denkt mijn moeder daar anders over", geeft ze aan. Zelf staat de Essche er met haar partner nuchter in: ,,Natuurlijk waren ook wij teleurgesteld, want je kijkt er toch lange tijd naar uit en we waren wel toe aan een leuk feestje. Maar alles is nu in principe klaar. Alleen de datum op de uitnodiging klopt niet meer. Maar als we morgen zouden kunnen trouwen, dan kan dat."

REGELEN

Het verschilt natuurlijk per bruiloft wat er geregeld moet worden. De een pakt het wat grootser aan dan de ander. Maar het verplaatsen van zo'n dag heeft hoe dan ook veel voeten in de aarde. ,,Het kostte wel wat werk, maar wij hebben het gelukkig vrij snel voor elkaar gekregen", vertelt Elisah. ,,We zagen dit natuurlijk al aankomen, dus na een kort baalmoment, zijn we meteen iedereen gaan bellen: de fotograaf, de locatie, enzovoorts. Iedereen denkt goed mee, dat scheelt een hoop."

Ook Amy en haar aanstaande kregen alles snel op de rit. ,,We hebben gelukkig echt een topteam om ons heen, dus alles is goed geregeld. Dat geeft rust", laat ze weten. Leonie en haar partner hadden eveneens alles relatief snel voor elkaar, al was het op zo'n korte termijn nog even billen knijpen: ,,We hebben de oude datum nog net uit onze ringen kunnen houden."

VRAGEN

Het verplaatsen van een huwelijk op korte termijn vraagt veel van de aanstaande echtparen. Want hoe moet dat nu met het feest? En de ceremonie, mag er nu geen familie meer bij zijn? Het zijn allemaal vragen die ook de trouwambtenaren van de gemeente Boxtel krijgen.

Huwelijken mogen ook in deze coronacrisis nog steeds voltrokken worden, maar dat gaat gepaard onder strikte voorwaarden. Zo mogen alleen het bruidspaar en maximaal twee getuigen aanwezig zijn, gebruikt iedereen een eigen pen, worden geen handen geschud, is er ontsmettingsmiddel beschikbaar en wordt afstand gehouden tussen alle aanwezigen.

Binnen de gemeente Boxtel zijn er afgelopen maand vier afspraken geannuleerd en vier huwelijken verzet naar een later moment in het jaar, zo geeft Lenie van der Velden van de afdeling Burgerzaken aan. Tot nu toe zijn er op dinsdagmorgen, het moment waarop men in Boxtel gratis kan trouwen, twee ceremonies gewoon doorgegaan.

,,Wie op een locatie buiten het gemeentehuis trouwt, moet zich echter ook houden aan de regel dat er maximaal dertig personen aanwezig zijn. Veel bruidsparen kiezen er dan toch voor om alles te verplaatsen", vertelt Van der Velden.

Burgerzaken kreeg de afgelopen tijd veel vragen. ,,De maand mei is normaal gesproken een populaire periode om te trouwen, dat geldt ook voor juni en september. Zeker in het begin van de coronacrisis kwamen er veel telefoontjes. Dan dringt het besef bij de bruidsparen door", aldus Van der Velden.

Zij geeft ook aan dat de gemeente normaal gesproken de kosten voor het verplaatsen van een huwelijk in rekening brengt ,,Maar dat doen we in deze tijd niet. Het is al sneu genoeg voor alle betrokkenen om alles op zo'n korte termijn te regelen. Het is ook lastig dat wij ze niet echt kunnen adviseren wat verstandig is, ook voor ons is het afwachten wat de landelijke overheid beslist", aldus Van der Velden.

Amy zou afgelopen dinsdagochtend voor de wet trouwen in het gemeentehuis. Dat had ook nu nog gewoon door kunnen gaan, maar toch hebben zij en haar aanstaande ervoor gekozen om dat niet te doen: ,,Er zaar een getuige bij mogen zijn en wij hebben er twee. We wilden niet kiezen wie er dan wel bij mocht zijn, dus hebben we ook hiervoor een andere datum gekozen. Dat kon gelukkig nog."

RELATIVEREN

Ondanks dat de huwelijken op de geplande datum niet door kunnen gaan, kijken de drie stellen positief naar de toekomst. De liefde kan op elk moment gevierd worden, dus dat ze nu wat langer op dé dag moeten wachten nemen zij voor lief.

Elisah relativeert de situatie: ,,We maken er maar het beste van. Het kan allemaal veel erger. Wij kunnen namelijk een bruiloft nog verzetten, maar als iemand komt te overlijden kan dat niet. Dat is erg triest en we beseffen ons dat ook. Daarom doen we ook niet heel moeilijk."


'LOCKDOWN IN SPANJE VEEL STRENGER'

Boxtelaren met bed & breakfast zitten binnen

Jan Hermens

Boxtelaren Geert-Jan en Petra Timmers verhuisden eind 2017 naar Spanje om er een bed & breakfast te beginnen. Hun derde seizoen zag er veelbelovend uit, maar de wereldwijde corona-uitbraak veranderde alles. Sinds 15 maart zitten ze noodgedwongen binnen.

De lockdown is in Spanje strenger dan in Nederland. Wij mogen hier nog de straat op, al roept de overheid op dit zoveel mogelijk te beperken. In Spanje mag niemand eropuit en zijn de straten leeg en verlaten, ook in een klein bergdorp. Petra Timmers: ,,We mogen met de auto boodschappen doen, meer niet. Gelukkig hebben wij een grote tuin waarin we kunnen wandelen." De lockdown is in Spanje inmiddels verlengd tot 10 mei en volgens Timmers moeten de deuren van hun B&B tot eind juli dichtblijven.

,,We houden het vol, maar psychisch wordt het moeilijker. Het vreet wel aan je", aldus Timmers. ,,We zijn gezond, de kans op een besmetting is niet zo groot voor ons. We wonen vrij afgelegen, weg van de massa. Op ongeveer een uur rijden van Malaga. Een mooie locatie, iedereen die hier geweest is, was vol lof. We scoren een 9,9 op Zoover."

De aanloop naar het hoogseizoen zag er goed uit voor Viva España, zoals de accommodatie heet. Steeds meer mensen weten de B&B te vinden. Timmers: ,,Het eerste jaar ontvang je veel vrienden en familie, het seizoen daarop zagen we het aantal gasten van buiten onze vriendenkring toenemen. De loop kwam er goed in. Tot het coronavirus alles stopzette en vrijwel alle reserveringen werden gecanceld. We kunnen nu alleen afwachten wat er verder gaat gebeuren."

Contacten met Boxtelaren zorgen in deze vreemde weken voor afleiding en vermaak. ,,Onze kinderen wonen in Boxtel en we videobellen met allerlei bekenden, dat doet ons goed."

LOTERIJ

Ook de actie van ondernemer Natasja Willems, eigenaresse van Natasja Fashion in Boxtel, brengt zonneschijn in het leven van het echtpaar Timmers. Zij heeft een loterij op touw gezet waarvan de opbrengst ten goede komt aan de eigenaren van Viva España. De loten kosten een tientje per stuk en zijn verkrijgbaar in Natasja's winkel aan de Rechterstraat.

Willems: ,,Ik heb vele hartverwarmende reacties mogen ontvangen. De eerste donatie is al in Spanje." De hoofdprijs is een lang weekend voor twee personen in de bed & breakfast van Geert-Jan en Petra, inclusief vlucht, op een nader te bepalen datum. Willems: ,,De trekking is op 21 mei."





Leonie van der Aa en Ruud Engels stappen niet op 22 mei in het huwelijksbootje, maar op 21 augustus, mits corona geen roet in het eten gooit. (Foto: eigen collectie).
Elisah Doevendans en Joris van Beugen hebben hun huwelijk verplaatst naar september. (Foto: eigen collectie).
Geert-Jan en Petra Timmers runnen een bed & breakfast in Zuid-Spanje. De coronacrisis heeft het voorseizoen lamgelegd. Ze hopen op een gunstig najaar. (Foto: eigen collectie).