Aan de vijver op camping Den Oorsprong in Boxtel zijn drie huisjes in aanbouw waar bewoners van een verpleeg- of verzorgingshuizen terecht kunnen voor een korte vakantie.  (Foto's: Hans van Doorn).
Aan de vijver op camping Den Oorsprong in Boxtel zijn drie huisjes in aanbouw waar bewoners van een verpleeg- of verzorgingshuizen terecht kunnen voor een korte vakantie. (Foto's: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

CAMPING DEN OORSPRONG IN BOXTEL REALISEERT CHALETS VOOR BEWONERS ZORGGROEP ELDE MAASDUINEN

Zorg nodig en toch op vakantie? Het kan straks...

HENK VAN WEERT

Het is stil op minicamping Den Oorsprong in Boxtel. Althans, er zijn geen campinggasten. En dat blijft nog wel een tijdje zo vanwege de coronacrisis. Toch is er bedrijvigheid. Er wordt namelijk druk getimmerd, blijkt als je het terrein oploopt. Eigenaar Sjaak Scheepers (62) bouwt er drie vakantiehuisjes. Speciaal voor mensen uit verzorgingshuizen...

,,Tja, waar begin je aan op je 'oude dag', zie ik je denken." Maria (57), de echtgenote van Sjaak grinnikt: ,,We zijn precies twintig jaar geleden gestart met onze minicamping en zouden zelf niet direct hebben gekozen om nu nog zo'n grote investering te doen. Maar onze dochter én schoondochter werken in de zorg. Mochten zij in de toekomst het bedrijf willen overnemen, dan is dit een mooie extra voorziening."

Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) kwam drie jaar geleden met het idee om de chaletjes te bouwen op de minicamping aan de Eindhovenseweg. Om mensen uit verpleeg- en verzorgingshuizen met hun familie of begeleiders een korte vakantie aan te kunnen bieden. Het voorstel kwam uit de koker van Liempdenaar Mario Knoops, die destijds werkzaam was bij de zorggroep. ZGEM zorgt straks voor de promotie en voor de levering van zorg die huurders eventueel nodig hebben. ,,Wij doen de bouw, de inrichting en de verhuur", benadrukt Maria.

MET TILLIFT

De drie chalets lijken vanaf de buitenkant op de twee andere vakantiehuisjes die een jaar of vijf geleden aan de vijver op het campingterrein zijn gebouwd. Maar het interieur is ruimer van opzet, zodat bijvoorbeeld ook vakantiegangers met een rolstoel er makkelijk uit de weg kunnen.

Ook worden allerlei hulpmiddelen geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld een tillift. ,,De zorgbehoevende heeft met zijn of haar partner beneden een slaap- en badkamer. Begeleiders kunnen op de bovenverdieping overnachten", vertelt de campingbeheerster.

Het ontwerp van de drie zorgchalets werd gemaakt door de Boxtelse architect Hans van Stekelenburg die vorig jaar zomer overleed. Diens partner, Cleem Snijders, rondde de tekeningen en de vergunningaanvraag af.

BOUWPAKKET

Sjaak heeft naast de camping ook een timmerwerkplaats, al is die inmiddels overgenomen door zijn zoon. Daar maakte hij afgelopen winter alle onderdelen voor de houten huisjes. Die werden onlangs als een soort bouwpakket in elkaar gezet zodat nu alleen de afwerking nog op de rol staat. In elk huisje kunnen zes personen vertoeven; twee van de drie chalets zijn aan elkaar te koppelen, zodat ook een grotere groep er kan verblijven.

Maria blikt vooruit: ,,Nu er door de coronacrisis geen inkomsten zijn uit de exploitatie van de recreatieactiviteiten, bouwen we zo lang er geld is. Het zou mooi zijn als er voor het einde van jaar in ieder geval één chalet verhuurd kan worden. Nee, we hebben geen deadline wanneer het project klaar moet zijn."


Het interieur van de zorgchalets die in aanbouw zijn op de Boxtelse minicamping die Maria en Sjaak Scheepers al twintig jaar runnen aan de Eindhovenseweg.