Marten Groen legt in zijn atelier de laatste hand aan de 'stiltezuil'. De beeldend kunstenaar, die in Boxtel al tal van objecten in de openbare ruimte heeft staan, werd ervoor geïnspireerd door de stilte die de coronacrisis veroorzaakt. (Foto's: Hans van Doorn)
Marten Groen legt in zijn atelier de laatste hand aan de 'stiltezuil'. De beeldend kunstenaar, die in Boxtel al tal van objecten in de openbare ruimte heeft staan, werd ervoor geïnspireerd door de stilte die de coronacrisis veroorzaakt. (Foto's: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

CORONACRISIS INSPIREERT MARTEN GROEN VOOR KUNSTWERK VAN BELGISCH HARDSTEEN

Bedenk een plekje voor Boxtelse stiltezuil

HENK VAN WEERT

Ook al ligt zijn atelier een eind van de bewoonde wereld, stil is het er zelden. Dat besefte Marten Groen ineens nadat de coronacrisis uitbrak. ,,Want nú hoor je nauwelijks iets. Anders klinkt altijd wel het geruis van verkeer: op de A2 of van vliegtuigen die overrazen. Maar zelfs dat valt nu weg." De serene rust inspireerde de filosofisch ingestelde beeldend kunstaar voor een 'stiltezuil'. Lezers van Brabants Centrum mogen er een plekje voor bedenken.

Woonachtig in Boxtel-Oost trekt Groen (69) zich om te beeldhouwen terug in een boerenschuur aan De Oorsprong, een landweggetje dat uitkomt op de Eindhovenseweg. Daar, achter een plukje woningen én een minicamping, voelt de kunstenaar zich in zijn element. Oók nu de wereld is veranderd door het om zich heen grijpend virus Covid-19.

Misschien voelt de Boxtelaar zich er juist nu wel extra op zijn gemak. Om het leven te overdenken. ,,Want iedereen krijgt met de gevolgen van deze pandemie te maken. Mijn vrouw Ria en ik ook." Groen vertelt over een alleenstaande man die bij hen in de buurt woonde en die ze driemaal per week bezochten.

,,We maakten een praatje, deden zijn boodschappen. Jan was 92 en belandde door een val in het ziekenhuis. Maar daar kon hij niet blijven en dus ging hij in een verpleeghuis wonen in Houten, vlakbij zijn zoon. We belden nog wel, maar je merkte dat hij vereenzaamde. Want tja, ook daar brak corona uit en dus mocht zijn zoon ook niet op bezoek komen. Jan zat er als het ware gevangen. Vorige week is hij overleden aan het virus en zijn we bij zijn crematie geweest."

BASIC ONTWERP

Groen zegt het niet, maar je ziet hem denken: heel triest als je zo aan je einde moet komen... Dit soort gebeurtenissen, samen met het dagelijkse leed dat in de media voorbijkomt én de onwezenlijke stilte in zijn atelier, brachten hem tot nadenken. Bovendien inspireerde de situatie hem tot het maken van zijn stiltezuil.

,,Het is een simpel stuk Belgisch hardsteen met uitsluitend twee teksten: 'De stilte gehoord' aan de ene kant en 'De gehoorde stilte' aan de andere. Heel basic, daar houd ik van", vertelt Groen, die als gediplomeerd letterhakker tot een select gezelschap van vaklieden behoort. Samen met zijn plaatsgenoot Riccardo Hanique, overigens.

CORTENSTAAL

Niet veel mensen kunnen vandaag de dag nog typografisch beeldhouwen. De twee Boxtelaren wél en ze zijn daarom ook lid van het Steenhouwersgilde Lettertijd in Utrecht. In de Domstad hebben beiden al een bijdrage geleverd aan het eeuwigdurende gedicht dat daar aan het ontstaan is. Elke zaterdag wordt één letter in een klinker gebeiteld. In het jaar 2300 moet het project zijn afgerond.

Door de jaren heen maakte Groen al diverse kunstwerken die een plekje kregen in de openbare ruimte. Bekend zijn onder meer Barbus Barbus in de vijver van het Oosterpark aan de Hendrik Verheeslaan en - een eindje verderop aan die straat - Beeld op Hendrik Verhees. Of de Oerbank bij het Waterschapshuis aan de Bosscheweg. Het zijn allemaal objecten van cortenstaal.

NIET VERGETEN

Het hardstenen zuiltje dat Groen nu heeft gemaakt, wil hij ook een mooi plekje in Boxtel geven: ,,Zodat deze bizarre tijd nooit wordt vergeten." Zelf heeft hij wel enkele ideeën waar het paaltje met inscripte zou kunnen worden geplaatst. ,,Maar het is leuker als zo'n voorstel vanuit de bevolking komt. Vandaar dat ik de lezers van Brabants Centrum vraag suggesties aan te dragen."


* * *

Ideeën voor een plekje waar de stiltezuil van Marten Groen kan komen te staan, kunnen worden gemaild naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl.

Marten Groen met zijn stiltezuil in het buitengebied van Boxtel, achter zijn atelier aan De Oorsprong.