Afbeelding
Foto: Maarten Melis

'Kritiek op Polenhotel Ladonk riekt naar bangmakerij'


Poolse werknemers willen ook graag fatsoenlijk wonen. Naar aanleiding van de plannen van F. van den Brandt zijn leegstaande pand op industrieterrein Ladonk om te bouwen tot 'Polenhotel' verschenen diverse reacties in de pers.

Door een lid van het wijkberaad wordt de suggestie gewekt dat de (alle?) bewoners van Lennisheuvel de komst van een dergelijk hotel niet zien zitten. Er wordt gewezen op het aantal te huisvesten werknemers in verhouding tot het inwoneraantal van Lennisheuvel. En er wordt gezinspeeld op onveiligheid.

De fractie Combinatie95 doet er nog een schepje bovenop door te suggereren dat er veel overlast zal zijn en speelt daarmee in op eventuele onderbuikgevoelens. Dit riekt naar bangmakerij met als doel zoveel mogelijk tegenstand te mobiliseren.

Ik vraag mij in gerede af waar deze voorbarige afkeer en angst vandaan komen. Als weldenkende mensen moeten we toch in staat zijn om initiatieven, om onze hardwerkende Polen normale huisvesting te bieden, niet bij voorbaat af te schieten en naar de prullenmand te verwijzen.


Laten we niet op basis van vooroordelen goede en betekenisvolle initiatieven zonder meer naar de prullenbak verwijzen. Laten we proberen zonder vooringenomenheid te kijken naar dit plan, deze mensen werken voor ons.


        COR WEIJNS


Boxtel: oog voor biodiversiteit, maar ook graag in de herfst

Een zeer goed besluit van de gemeente Boxtel om minder te maaien en op diverse plaatsen bloemenmengsels in te zaaien. Met 100 hectare gazon is de gemeente de grootste tuinier van Boxtel. Je ziet nu al in de gazons een bloemenpracht ontstaan, waarvan ook de insecten flink profiteren. De gemeente Boxtel heeft oog voor biodiversiteit!

Het is wellicht nu ook een goed moment alvast na te denken over de herfst. Sinds enkele jaren razen dan grote, zeer efficiƫnte bladzuigers door Boxtel. Resultaat: een strak, maar levenloos gazon. Naast al het blad worden ook alle paddestoelen en insecten meegezogen. En de weggezogen bladeren vormen het voedsel de wormen en ander bodemleven.

Het lijkt mij daarom beter om niet de hele wijk leeg te zuigen, en over te gaan op vegen van het blad alleen op plaatsen waar het voor overlast zorgt. Laat het blad liggen waar dat kan, en veeg waar het moet. Je kunt er zelfs aan denken om het opgeveegde blad na een lichte hakselbeurt op de bodem van plantsoenen aan te brengen als mulchlaag.

Door meer blad-biomassa in de wijk te houden neemt de biodiversiteit verder toe, en daar heeft de gemeente Boxtel oog voor!

        JOOST VAN DER PLUIJM



Links en rechts van het fiets-en voetpad rondom de vijver Vorsenpoel duizelt het van de witte voorjaarsbloempjes. (Foto: Henk van Weert).