Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

SINT-AMBROSIUS ZOEKT ANDERE BESTEDING NA AFGELASTING BIJEN- EN PLANTENMARKT

Boxtelse imkers doen mee aan nationale steekproef

JAN HERMENS

Wilde bijen hebben het moeilijk. En dat terwijl ze van groot belang zijn voor de bestuiving van planten en bloemen. De nationale bijentelling, die dit weekend plaatsvond, is in het leven geroepen om in kaart te brengen hoe het met de verschillende soorten in ons land is gesteld. Ook in Boxtel deden mensen mee, Maykel Schollen, imker en lid van Sint-Ambrosius, de oudste bijenhoudersvereniging van Nederland, trok gewapend met pen en papier de buurt in.

Schollen is zondagmiddag een half uur gaan tellen in de omgeving van de Stenen Kamer, waar hij woont. ,,Niet in mijn eigen tuin, want daar bloeit op dit moment niets. In de zomer is dat anders, dan staat het vol met bloemen", geeft hij aan.

SOORTEN

De Boxelse imker weet veel over honingbijen. Maar tijdens de telling komen ook tal van andere soorten aan bod. De deelnemers maken gebruik van een telformulier en een bijengids, met daarin zestien algemeen voorkomende wilde bijen, hommels en zweefvliegen. Er bestaan er nog veel meer, maar die tref je lang niet allemaal in de achtertuin aan. Veel soorten kennen zo hun eigen leefgebieden.

Wilde bijen leven lang niet allemaal in volken, zoals bij een imker. Er zijn veel solitaire bijen, die geen raten met honing produceren, maar wel van belang zijn voor het bestuiven van planten. Dat kunnen mensen ook, gewasveredelaars werken wel met kleine kwastjes, maar op grote schaal is dat ondoenlijk.

Schollen trof zondag diverse hommels. ,,Die zijn natuurlijk groter en vallen wat meer op. Volgens mij zijn er vooral in de zomer solitaire bijen in Boxtel, nu nog niet zoveel. Maar ik ben geen specialist wat betreft wilde soorten."

Voorzitter Jasper Derks van Sint-Ambrosius ging ook met formulier en pen naar buiten, maar vond het tellen best lastig. ,,Ik ken de honingbij wel, andere soorten laten zich echter niet zo eenvoudig herkennen. Het waaide ook stevig, waardoor de hommels en bijen weinig stil zaten. Ik ga wat meer oefenen op het onderscheiden van verschillende soorten."

Sint-Ambrosius had afgelopen weekend eigenlijk haar jaarlijkse bijen- en plantenmarkt op de agenda staan, totdat het coronavirus roet in het eten gooide. Door aan de telling deel te nemen heeft de vereniging zich alsnog ingezet voor de vliesvleugelige insecten. Daarnaast hebben alle plantjes die niet nog een jaar bewaard konden worden, hebben snel een goede bestemming gekregen. Derks: ,,Vanwege de droogte moesten ze de grond in. Ze zijn vooral bij imkers in de omgeving terecht gekomen. De planten die we wel kunnen bewaren, nemen we volgend jaar, als alles weer normaal is, mee naar onze markt."

p Imker Maykel Schollen deed zondag mee aan de nationale bijentelling. Door een aantal jaar op rij in heel Nederland gegevens te verzamelen, ontstaat een beeld van welke soorten waar voorkomen. Zo groeit een database met een schat aan informatie. (Foto: Hans van Doorn).