Mini-bieb breidt uit met houdbare producten


Sinds enkele jaren staat er aan de Frederik Jan Ottostraat 21 een mini-bieb in de voortuin waar mensen gratis boeken kunnen lenen of juist uitlenen. Sinds vorige week is daar een nieuw element bijgekomen: minima kunnen er gratis houdbare producten ophalen en mensen kunnen deze ook doneren.

Twee jaar geleden stond de toen nog zesjarige Eshwar Reijnaerdts met 'zijn' mini-bieb in deze krant. Daarvoor werd een oude koelkast rood geschilderd. Sindsdien fungeert deze als boekenkast, maar toen was er nog geen sprake van dat er voedingsmiddelen in werden bewaard.

Dat is nu dus wel het geval. Het onderste deel van de voormalige koeling fungeert nog steeds als boekenrek. In het bovenste deel kunnen mensen houdbare producten meenemen, maar ook doneren. Het doel is om hiermee sociale minima te ondersteunen. ,,Elkaar helpen, maar ook niks verspillen", zegt Minou-Varsha, de moeder van Eshwar.

Inmiddels is de kast goed gevuld. Wel wordt benadrukt om rekening te houden met anderen en niet alles in één keer weg te halen. De mini-kringloop-bieb is zeven dagen per week geopend, van 09.00 tot 21.00 uur. De familie Reijnaerdts houdt toezicht, onder meer middels een camera.