Voorbereiding Omgevingswet is hele kluif

Alle regelgeving omtrent ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, volksgezondheid, natuur en water valt in de loop van 2021 onder de Omgevingswet. Die zou per 1 januari volgend jaar worden ingevoerd, maar dat moment is uitgesteld vanwege het coronavirus. Het Boxtelse college van B en W heeft nog veel werk te verzetten, meldt het in een brief aan de gemeenteraadsleden.

Wanneer de Omgevingswet wel van kracht wordt, is nu nog niet bekend. In mei volgt daar duidelijkheid over, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op haar website. De voorbereidingen op de invoering ervan lopen echter door.

De VNG heeft een lijst opgesteld van 27 eisen waaraan gemeentes in de toekomst in ieder geval moeten voldoen. Boxtel moet meldingen en aanvragen kunnen ontvangen via een ander systeem dan waar zij nu gebruik van maakt. Daarnaast moet ze toezicht en handhaving afstemmen op de wet en liggen er nog tal van andere taken die geregeld moeten worden. ,,We moeten hard aan de slag om gereed te zijn op de invoeringsdatum," aldus B en W.