Gerrie van Hoof van Vogels Groenvoorziening uit Gemonde freest een grasveldje aan de Baandervrouwenlaan. Het is een van de 25 plekken in de gemeente Boxtel waar een bloemenmengsel wordt ingezaaid. (Foto: Linda van de Wiel).
Gerrie van Hoof van Vogels Groenvoorziening uit Gemonde freest een grasveldje aan de Baandervrouwenlaan. Het is een van de 25 plekken in de gemeente Boxtel waar een bloemenmengsel wordt ingezaaid. (Foto: Linda van de Wiel). Foto: Linda van de Wiel

GEMEENTE ZAAIT 25 BLOEMENVELDJES IN

Boxtelse plantsoenen krijgen meer biodiversiteit


LINDA VAN DE WIEL

De gemeente Boxtel zaait op zeer korte termijn bloemenmengsels in: voor de bijen én voor meer biodiversiteit. Op ongeveer 25 locaties in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde zijn de afgelopen weken stroken en grote vlakken gras gefreesd. De bloemenperken worden pas gemaaid aan het einde van het groeiseizoen.

,,Dit jaar maaien we grote stukken gras in onze gemeente minder vaak. Dat ziet er buiten anders uit. Misschien wat rommeliger. We doen dit voor meer bloemen, bijen en biodiversiteit”, schrijft de gemeente Boxtel op haar website. Doorgaans wordt een oppervlakte gras gemaaid die vergelijkbaar is met ruim vierhonderd voetbalvelden. Dit jaar is dat ongeveer de helft.

De plekken waar de maaimachine minder komt, zijn te vinden op grotere grasvelden en in brede bermen, vooral langs doorgaande wegen. Hierbij wordt rekening gehouden met de verkeersveiligheid (zicht) en de aanwezigheid van hondenuitlaatzones, speelvelden, uitstapstroken bij parkeervakken en ander gebruik. De rest van het gras wordt op dezelfde manier bijgehouden.

Ook op verschillende velden aan de Baandervrouwenlaan zijn flinke stukken gras weg gefreesd. Martijn Robben en Gerrie van Hoof van Vogels Groenvoorzieningen uit Gemonde waren deze week druk bezig met spitfresen en het egaliseren van de grond. ,,De bloemzaden zijn nog niet binnen, maar ik verwacht dat we komende week kunnen starten met het zaaien van de bloemmengsels”, aldus Robben.

PRIORITEIT

Hoewel de meerwaarde van biodiversiteit door velen wordt erkend, is ook wat kritiek ontstaan over de manier van communiceren. ,,Wij zijn niet ingelicht door de gemeente”, vertelt Boxtelaar Ronald Dominicus. ,,Wij wonen aan een grasveld waar onze kinderen dagelijks spelen. Natuurlijk begrijpen wij waarom voor deze veldjes gekozen is, maar we waren graag persoonlijk op de hoogte gesteld.”

Een woordvoerster van de gemeente lichtte deze week de keuze toe: ,, We hebben ervoor gekozen om gemeentebreed over de nieuwe stroken met bloemenmengsel te communiceren. Dit hebben we via de gemeentepagina, de website en sociale media gedaan. Mede omdat we snel moesten schakelen om het inzaaien te kunnen uitvoeren en de prioriteit in de communicatie in deze periode bij de coronacrisis lag, is besloten om niet iedereen persoonlijk te benaderen.”