Afbeelding
Foto: Nico van Hellemondt

Ratten rond Strijpenhof plaag voor bewoner

JAN HERMENS

Dat de bruine rat goed gedijt in Nederland, merkt Liempdenaar Nico van Hellemondt zo ongeveer dagelijks. Hij heeft er al heel wat gevangen rond zijn woning aan de Strijpenhof.

,,Al en paar jaar heb ik last van ratten. Vorige week had ik er een stuk of zeven gevangen en maandag ook nog een. Er staan vijf boxen met lokvoer en een klem, plus nog wat ouderwetse vallen."

Van Hellemondt maakte twee jaar geleden al eens melding van de overlast bij de gemeente en woonstichting Joost. ,,Die stuurde iemand om vallen te zetten met een lokstof. Die medewerker moest geregeld terugkomen om de stof aan te vullen en de val leeg te halen. Ik dacht: dat kan ik zelf ook en heb vallen aangeschaft."

Recente meldingen van rattenoverlast in de Strijpenhof heeft woonstichting Joost niet gehad, geeft een woordvoerder aan. ,,Maar als er zich een nest op een perceel bevindt dat ons eigendom is, dan is het alsnog zinvol dit door te geven."

IN HUIS

,,In de hoek van de tuin ligt een flinke berg zand, er is behoorlijk gegraven. En laatst zaten er drie gaten. Ik durf 's avonds de deur niet open te laten staan, voor je het weet heb ik een rat in huis", aldus Van Hellemondt. De Liempdenaar heeft geen volière en ook geen kippen. Zijn buren net zomin. ,,Ze komen uit de sloot aan de Smaldersestraat. Als ik 's avonds mijn honden uitlaat, moet ik ze goed aan de riem houden, anders gaan ze op zoek naar de knagers."

Of zijn buren ook overlast ervaren, weet hij niet. ,,Ik zal eens een bericht op onze Facebookpagina zetten om te kijken of er op wordt gereageerd. Ik hoop dat er een oplossing komt." (Foto: Nico van Hellemondt)