Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'MAANMANNETJES' WERKEN AAN HET DAK VAN MONUMENTALE LIEMPDSE PASTORIE

Geen wit pak tegen corona, maar tegen asbest

Een surrealistisch beeld deze week op het dak van de pastorie in Liempde. Mannen in witte pakken en met gezichtsmaskers, iets dat we de laatste weken vooral kennen uit de ziekenhuizen, zijn begonnen met het verwijderen van asbest.

Begin maart kochten Boxtelaren Paul van Heeswijk en Martin van den IJssel de monumentale pastorie in Liempde. Zij willen daar een zestal appartementen in realiseren, twee op elke verdieping. In het naastgelegen koetshuis komen nog eens twee woningen.

Voordat de verbouwing echt van start kan gaan, moet eerst het asbest verwijderd worden. Mijn Huis Makelaardij vermeldt in de beschrijving van het pand dat de imitatieleien uit asbest bestaan. Het dakbeschot bevat dit materiaal eveneens. Bij beschadiging ervan kunnen kankerverwekkende deeltjes vrijkomen. Daarom is beschermende kleding verplicht tijdens werkzaamheden waar asbest bij komt kijken.

Buiten het dak wordt er aan de buitenkant van het pand niet veel veranderd. Dat mag ook niet omdat het gebouw een monumentale status heeft. De grote ramen blijven behouden, maar er komt wel isolerend glas in en nieuwe kozijnen.

Het pand moet in september klaar zijn. Tegen die tijd start ook de verkoop, waarbij de prijzen beginnen bij 185.000 euro.

TUIN

In de pastorietuin komen ook woningen, maar dit is een ander bouwproject. Dat loopt echter wat vertraging op, omdat de Raad van State nog het bezwaar van milieuvereniging Het Groene Hart moet behandelen. Door de coronacrisis draaien de bestuursrechters slechts op halve kracht.

De belangenclub heeft bezwaar gemaakt omdat zij vindt dat er geen rekening is gehouden met de groene en cultuurhistorische waarde van de omgeving.


u Geen coronauitbraak in Liempde, maar bouwvakkers die het dak van de Liempdse pastorie aan het vervangen zijn. Dat is nodig omdat er asbest in de constructie is verwerkt. (Foto: Albert Stolwijk).