POLITIE ÉN VERZEKERAAR DOEN OPROEP

Zoektocht naar getuigen van brand De La Salle

Jan Hermens

De Boxtelse politie zoekt getuigen van de brand die in de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 april een gebouw van jeugdzorginstelling De La Salle deels verwoestte. Of er sprake is van brandstichting staat volgens de politie nog niet vast, maar wordt niet uitgesloten.

Gorpa Schadeonderzoek in Tilburg speurt eveneens naar eventuele dader(s) en heeft op haar Facebookpagina een advertentie geplaatst. Daarin staat te lezen dat getuigen met gouden tips op een beloning kunnen rekenen. Die beloning is afkomstig van de verzekeraar van Koraal, de organisatie waar De La Salle deel van uitmaakt.

Een woordvoerder van Gorpa legt uit: ,,Wij werken in opdracht van verzekeraars. Zij willen weten wat er bij een calamiteit precies is gebeurd, bijvoorbeeld om de kosten van de schade op een dader te kunnen verhalen. We gaan ook na of er sprake is van schuld of opzet." Dat zijn twee verschillende dingen. Brandstichting is opzet. Maar als een dakdekker tijdens zijn werk per ongeluk een brand veroorzaakt is sprake van schuld.

ACHTSTE BRAND

Het politieonderzoek dient ook om een eventuele dader op te sporen, maar dan vanuit een strafrechtelijk oogpunt. ,,Wij voeren twee onafhankelijke onderzoeken, maar wanneer wij een dader weten te traceren, communiceren we wel met de politie”, aldus de woordvoerder van Gorpa. Hij vermoedt dat er sprake is van opzet. ,,Het is de achtste brand in een jaar bij De La Salle. De verzekeraar wil uiteraard voorkomen dat er een negende komt.”

De politie geeft aan: ,,De brand is ontstaan in een gebouw aan de noordzijde van het terrein. Dat is aan de zijde van de woonwijk Munsel. Het pand was gelukkig niet in gebruik als woon- of slaapverblijf. Het had heel anders af kunnen lopen."

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via telefoonnummer (0900) 88 44 of via Meld Misdaad Anoniem (0800) 70 00. Gorpa Schadeonderzoek is bereikbaar voor tips via (013) 580 17 07.

,,Wij vragen daarnaast heel specifiek aan de Boxtelse bewoners van de woonwijk Munsel die camera’s hebben om zich bij ons te melden," aldus de politie Boxtel. De beelden leveren wellicht bruikbare informatie op.