De Geliefden, het bronzen plastiek van kunstenaar Hein Koreman uit 1966, heeft een nieuwe plek gevonden.
De Geliefden, het bronzen plastiek van kunstenaar Hein Koreman uit 1966, heeft een nieuwe plek gevonden. Foto: Piet van Oers

KUNSTWERK TERUG OP GRENS VAN SELISSENWAL EN BREUKELEN

'Geliefden' dromend over Dommel

De Geliefden, het bronzen beeld dat in 1966 werd onthuld bij de afronding van de toenmalige nieuwbouwwijk Selissenwal, is weer 'thuis'. Jarenlang stond het op de plek waar het Smalwater in de Dommel uitmondt. Na vijf jaar afwezigheid is het teruggekeerd: enkele meters verderop in de vlindertuin die is aangelegd aan de Van der Voortweg.

HENK VAN WEERT

Vijf jaar geleden werd tevergeefs geprobeerd het plastiek van kunstenaar Hein Koreman van zijn voetstuk te zagen. Na restauratie vond de sculptuur tijdelijk een plekje in de hal van het gemeentehuis. En nu pronkt het dus weer aan de oever van de Dommel.

Het parkje is bijna klaar, meldt Theo van Hamond, die samen met buurtbewoners Leo van Geffen en Ad van de Wetering voorstellen deed voor de herinrichting. De verlichting, de afvalbakken, de beweegtoestellen voor jongeren en ouderen, de aanleg van de jeu-de boulesbaan en de aanwijzingsborden worden volgens hem op korte termijn gerealiseerd.

Van Hamond meldt dat enthousiast gereageerd wordt door passanten en dat al veel mensen gebruikmaken van de geplaatste bankjes. ,,Er ontstaan veel contacten tussen de mensen die hun complimenten uitspreken over de nieuwe situatie. Het is mooi om te zien dat ook in de Liduinatuin aan de overkant van de Dommel veel meer bedrijvigheid is ontstaan."

HONDENDROLLEN

Dat de mensen die er hun viervoeter uitlaten lang niet allemaal van de honden-uitlaatplaats gebruikmaken, baart Van Hamond wel zorgen. Het zorgt voor een forse vervuiling. De hondendrollen vervolgens opruimen, gebeurt in zijn ogen te weinig. De gemeente zou meer moeten handhaven, vindt de Boxtelaar. De aanlijnplicht voor honden wordt volgens hem echter wél 'redelijk goed' gevolgd. Desalniettemin constateert hij dat de honden de net aangeplante en ingezaaide bloemenvakken en borders omwroeten. ,,Erg jammer", meldt Van Hamond.

Een woordvoerder van de gemeente Boxtel, opdrachtgever van de herinrichting, meldt dat nog geen datum voor een officiële oplevering is gepland met het plaatselijke aannemingsbedrijf Van Pinxteren. Bij de start van de werkzaamheden, begin maart, werd gedacht dat twee maanden nodig zouden zijn. De verwachting is nu dat het karwei voor de zomer kan worden afgerond.

De beweegtoestellen die een plekje in het parkje moeten krijgen, zijn besteld. Wanneer deze geleverd worden, is echter nog niet duidelijk. Ook is nog geen helderheid over de plaatsing van een vlonder aan de rivieroever. Daarover moet de gemeente nog in overleg met het waterschap.

De totale aanlegkosten bedragen circa 59.000 euro. De gemeente voert het onderhoud uit aan groen, paden en openbare verlichting; daarvoor is 39.000 euro uitgetrokken.


p Vijf jaar geleden probeerden onbekenden het kunstwerk De Geliefden van zijn sokkel te zagen. Daarna werd het verwijderd en gerestaureerd. Nu is het terug, nabij de plek waar het plastiek sinds 1966 stond. Het liefdespaartje staart voortaan dromend weg over de Dommel, de rivier waar het voorheen met de rug naartoe was gekeerd... (Foto: Piet van Oers).


HUURDERS SLAAN SAMEN AAN HET KLUSSEN

Pastorie Baroniestraat klaar voor zijn nieuwe bewoners

De verbouwing van de voormalige pastorie aan de Baroniestraat is klaar. En daarmee is de tijd rijp voor de toekomstige bewoners, allen met een (verstandelijke) beperking, om hun appartement in te gaan richten.

Het Vughtse bouwbedrijf Hazenberg heeft sinds september vorig jaar in opdracht van woonstichting Joost het monumentale neogotische pand verbouwd tot een kleinschalige woongemeenschap voor zeven jongvolwassenen met een beperking.

ZELFSTANDIG

Het is de bedoeling dat zij er een zo zelfstandig mogelijk leven gaan leiden. ,,Zeg maar: met de handen op de rug begeleiden", sprak voorzitter Jan van der Weijden van Woongewoon bij de start van de werkzaamheden.

Elke bewoner beschikt straks over een appartement met daarin een woonkamer met keukenmeubel, een bad- en een slaapkamer. Daarnaast is er op de begane grond een gezamenlijk woongedeelte en een keuken waar samen kan worden gekookt en gegeten en waar activiteiten worden georganiseerd.

Joost verhuurt de appartementen aan stichting Woongewoon, die is opgericht door ouders van de bewoners. Eén appartement is nog vrij. Meer informatie over het project is te vinden op www.woongewoon.nl.


q De pastorie behoort bij de in 1901 gebouwde Heilig Hartkerk, die werd begin 2015 afgestoten als gebedshuis. (Foto: Peter de Koning, 2016).

e pastorie behoort bij de in 1901 gebouwde Heilig Hartkerk, die begin 2015 werd afgestoten als gebedshuis. (Foto: Peter de Koning, 2016).