De natuurspeeltuin in het Oosterpark is klaar en er wordt, met inachtneming van de corona-maatregelen, al veel gebruik van gemaakt. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De natuurspeeltuin in het Oosterpark is klaar en er wordt, met inachtneming van de corona-maatregelen, al veel gebruik van gemaakt. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

OPENING NATUURSPEELTUIN VERSCHOVEN DOOR CORONA

'Er spelen weer kinderen in het Oosterpark'


RENS VAN DEN ELSEN

Het duurde ruim drie jaar, maar dit voorjaar is het er dan toch eindelijk van gekomen. De natuurspeeltuin in het Oosterpark, tussen de Hendrik Verheeslaan en de Maastrichtsestraat, werd in januari opgeleverd. Buurtbewoonster Meike van Sambeek zette jarenlang haar tanden in het project en die inzet heeft nu zijn vruchten afgeworpen.

De speeltuin heeft verschillende speelse elementen gekregen. Zo is er een pomp met een gootje dat het water uit de naastgelegen retentievijver pompt en is er een klim- en klauterrek tegen de rand van de poel gemaakt.

De officiƫle opening zou deze maand plaatsvinden. Maar die is, begrijpelijkerwijs, afgeblazen vanwege de coronacrisis. Maar eigenlijk maakt dat voor Van Sambeek niet zoveel uit. ,,De kinderen kunnen er nu al spelen, dus is het doel bereikt. Daar geniet ik enorm van", geeft ze aan.

VAN DE GROND

Drie jaar geleden nam Van Sambeek het idee voor de speeltuin over van enkele buurtbewoners. Ze vindt het park prachtig, maar er speelden voor de huidige situatie nooit kinderen in. ,,Dat is gewoon zonde", gaf ze vorig jaar in deze krant aan. Ze stapte naar de gemeente en kwam in contact met wijkmakelaar Hans Mols. Die hielp Van Sambeek bij de verschillende procedures. Daarnaast wist ze met een pitch bij de Rabobank een subsidie van 15.000 euro los te weken.

Toch duurde het nog tot eind 2019 voor de werkzaamheden echt van de grond kwamen. Dat had vooral te maken met het faillissement van het bedrijf dat de werkgroep die ijverde voor de speeltuin had ingeschakeld om de tekening te maken. Daarnaast waaide er een boom om, waar alle speelelementen omheen waren bedacht.

Nu alles dan toch gereed is, straalt Van Sambeek: ,,Steeds als ik er langskom voel ik me echt trots." Het laatste puntje moet echter nog wel op de i. Het plaatsen van een informatiebord over de werking van de retentievijver heeft door de coronacrisis wat vertraging opgelopen.


p De natuurspeeltuin in het Oosterpark is klaar en er wordt, met inachtneming van de corona-maatregelen, al veel gebruik van gemaakt. (Foto: Bas van den Biggelaar).