RAADSVERGADERINGEN LIGGEN STIL

Corona en de invloed op Boxtelse besluitvorming

HENK VAN WEERT

Inwoners van de gemeente Boxtel en het dorp Esch gaan op 18 november naar de stembus voor de (vervroegde) herindelingsverkiezingen. Het zou goed zijn als voordien over tal van belangrijke onderwerpen besluiten worden genomen door de huidige gemeenteraad. Die komt door de coronacrisis nu echter niet bijeen tot 1 juni. Het lijkt daarom onontkoombaar dat besluitvorming in tal van zaken over de verkiezingen moet worden getild...

Toch zal het noodgedwongen reces de werkzaamheden niet beïnvloeden, zo is de verwachting in het gemeentehuis. Besluitvorming kan wachten tot na mei, zo luidt de conclusie van het presidium van de gemeenteraad. Dat wordt gevormd door burgemeester Ronald van Meygaarden, diens vervanger als voorzitter van de raadsvergadering en de acht fractieleiders.

SPOEDWET

In tijden dat 'iedereen' vanuit huis werkt en digitaal vergadert, is online besluitvorming voor de gemeente niet toegestaan. Alhoewel, nog niet. De Eerste Kamer heeft vorige week een spoedwet aangenomen die dit tijdelijk wél mogelijk moet gaan maken. Voorwaarde is dat de openbaarheid van vergaderingen behouden blijft via een videoverbinding waarbij iedereen herkenbaar in beeld komt. Eigenlijk ongelooflijk dat voor situaties als de coronacrisis (landelijk) nooit eerder noodscenario's zijn bedacht....

De raad hervat haar vergaderingen als noodzakelijke beslissingen genomen moeten worden. Dat is pas na 1 juni. Het liefst gebeurt dat door tijdens een fysieke vergadering. ,,Omdat dit nu eenmaal beter, makkelijker communiceert dan middels een digitale verbinding. Welke vorm gekozen gaat worden, is afhankelijk van hoe de genomen maatregelen zich de komende maand gaan ontwikkelen", laat een woordvoerster weten. Het idee om tussentijds in de raadzaal een vergadering te beleggen met bijvoorbeeld alleen fractievoorzitters, is niet uitvoerbaar. Zij mogen immers formeel geen besluiten nemen; dat kan alleen door de gehele gemeenteraad.

Boxtel heeft tal van belangrijke projecten op de rol staan waarbij de raadsleden hun zegje moeten doen en/of waarvoor besluiten moeten worden genomen. Denk maar aan de voortgang van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer en het daaruit voortvloeiende verkeersplan Move '31 en de aanleg van een oostelijke parallelweg langs de A2 vanaf de Schijndelsedijk.

Maar er speelt meer: (tijdelijke) invulling van de 'oksel' van de spoorlijn (met huisvesting van spoedzoekers, arbeidsmigranten en dergelijke), renovatie winkelcentrum Oosterhof, herinvulling terrein De Kleine Aarde, aanleg van GreenTech Park Brabant (bedrijventerrein Vorst B), aanpak van rotonde Boseind (Ladonk), gedeeltelijke herinrichting van de Stationsstraat en het aanbrengen van een verkeersknip in de Fellenoord. In Liempde leeft onder meer het nieuwbouwplan voor het gebied Roderweg/Hamsestraat.

Het lijkt onhaalbaar om nog voor de verkiezingen in november over al deze onderwerpen besluiten te hebben genomen. Te meer omdat in het najaar ook nog eens de begroting moet worden vastgesteld. Daarvoor moeten meestal in de zomervakantie al beleidskeuzen worden gemaakt.

JAARPLANNING

Op dit moment is niet aan te geven wanneer wat aan de orde gaat komen, meldt de woordvoerster: ,,Onze jaarplanning is als gevolg van de coronacrisis behoorlijk gewijzigd en zal de komende maanden, afhankelijk van de situatie, steeds opnieuw gewijzigd moeten worden. Wij doen er echter alles aan om het bestuurlijk werk door te laten gaan."