Afbeelding
Foto: Eigen collectie

BOXTELSE MUZIKANT HARRY HENDRIKS BRENGT LIED UIT

‘Ik zie de kansen van de coronacrisis’

LINDA VAN DE WIEL

De coronacrisis biedt kansen. Harry Hendriks pakte ze met twee handen aan. Enerzijds is hij gestart met zijn Live Jukebox Project, waarbij hij tegen een kleine vergoeding nummers op aanvraag in een ander jasje speelt. Anderzijds schreef de muzikale duizendpoot het lied ‘Oorlog zonder geweld’ dat gaat over de coronatijd. Harry: ,, Samen met zangeres Beatrice van der Poel en mijn neef én producer Wouter Hardy breng ik dit binnenkort uit.”

’t Voelt als een oorlog zonder geweld

Onzichtbare vijand die me kwelt

De wereld vanuit hier

Dit huis lijkt klein

Met enkel de vraag

Hoe ’t morgen zal zijn


,,Ik sprak met mijn vriend Roeland Heesbeen over deze bizarre periode en hij noemde het een oorlog zonder geweld. Zoals het meestal gaat tijdens creatieve processen, ontsprong er een idee naar aanleiding van zijn uitspraak.” Harry pakte zijn gitaar en kwam al snel tot een akkoordenschema en een tekst.

De ruwe versie zette hij op zijn YouTube-kanaal en de singer-songwriter kreeg positieve reacties: ,,Een daarvan was van Beatrice. Zij zei dat ze het nummer graag wilde zingen. En hoewel ik haar nog nooit ontmoet heb, weet ik dat ze een goede zangeres is. Het nummer is zelfs opgepikt door Omroep Brabant en ik heb een interview op de radio gehad. Als het lied helemaal klaar is, wordt het ook op deze zender gedraaid.”

DUET

,,Mijn neef Wouter (bekend van het winnende songfestivalnummer ‘Arcade’ - red.) gaat het nummer mixen. Hij vroeg mij of ik hem online gitaarles wil geven en ik vond lesgeven en produceren een prima ruil. En hij heeft er een te gekke versie van gemaakt, waarop hij zelf bugel speelt.”

Harry en Beatrice maakten zelf wat eenvoudige beeldopnamen, Boxtelaar Peter Hacken stelde een bijpassende videoclip samen. ,,En het meest bijzondere van het hele project is dat alles vanuit huis gebeurt. Beatrice en ik hebben allebei gespeeld en gezongen vanuit onze thuisstudio. Wouter mixt thuis en ook Peter doet zijn bijdrage vanachter zijn eigen voordeur. Ik heb Beatrice zelfs nog nooit in het echt ontmoet. Maar we hebben wél samen een duet opgenomen.”

LIVE JUKEBOX PROJECT

Harry geniet van de vele mooie initiatieven die ontstaan. ,,Overal maken mensen muziek. Ik wilde ook graag een muzikale bijdrage leveren en doe dit met het lied ‘Oorlog zonder geweld’. Maar ook door Live Jukebox Project.”

In dit tweede project speelt Harry op aanvraag liedjes. ,,Mensen kunnen bij mij een verzoeknummer indienen. Voor een bedrag van minimaal vijftien euro maak ik een eigen versie van het aangevraagde lied. De opbrengst besteed ik aan mijn nog uit te brengen Nederlandstalige album ‘Alle tijd’.”

LOOPT STORM

Het loopt storm met de aanvragen: ,,Ik krijg allerlei verzoekjes. De een vraagt een liedje aan voor haar zus, de ander voor zijn vader die geen bezoek krijgt in de coronatijd.”

De leukste aanvragen zijn de onverwachte nummers. ,,Door de uiteenlopende aanvragen, word ik gedwongen liedjes uit andere muziekstijlen te zingen dan die ik normaal gesproken zou kiezen. Wat een rijkdom.”

Het gaat zo hard met de aanvragen dat de Boxtelse muzikant inmiddels een wachtlijst heeft. ,,Ik speel elke dag een aantal uren om zoveel mogelijk verzoeknummers te kunnen spelen. Maar daar heb ik dankzij de coronacrisis ook tijd voor.”


p Harry Hendriks ziet de mogelijkheden van de coronacrisis: hij speelt nummers op aanvraag én schreef een lied over de bizarre tijd. (Foto: eigen collectie).