BSB KIJKT NAAR CREATIEVE SPEELPLAATS

Activiteiten ramadan op losse schroeven door virus

Jan Hermens

Brede Scholen Boxtel (BSB) heeft een bewogen jaar achter de rug. Een jaar van aangekondigde bezuinigingen, van een personele verschuiving binnen Buurtsport Boxtel, maar ook van de uitrol van een nieuwe leerlijn: wetenschap en techniek. In haar jaarverslag 2019 blikt de organisatie terug en kijkt ze vooruit.

BSB begeleidde vorig jaar 36 stagiaires. Dertig hielden zich met sportieve activiteiten bezig, zes met sociaal-culturele zaken. Dat zullen er in het schooljaar 2020-2021 minder zijn, meldt de organisatie. Ken Tempelers volgde in december Nicole van Spaendonk op als beweegconsulent. Hij was daarvoor buurtsportwerker. Dat Tempelers nu minder uren tot zijn beschikking heeft, betekent ook dat er minder ruimte is voor het begeleiden van stagiaires.

RAMADAN

Groot succes boekte Buurtsport Boxtel, en dus ook BSB, met het ramadanproject dat Mohammed Kissami en Soufiane Yousfi hebben vormgegeven. De eerste editie was in 2017. Een jaar later werkten er al vier vrijwilligers aan mee en in 2019 kregen vrijwilligers meer verantwoordelijkheid binnen het project en was de beweegconsulent minder aanwezig. Ook het jongerenwerk werd hier toen meer bij betrokken.

Buurtsport wil de ramadanactiviteit overdragen aan R-Newt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Directeur Ghislaine de Brouwer van BSB: ,,Dit project hoort in feite thuis bij het jongerenwerk, maar Buurtsport blijft wel een sportnacht aanbieden. Het programma voor dit jaar is rond, het kan deels in B-Town, deels in gemeenschapshuis De Walnoot en gedeeltelijk in Brede School De Wilgenbroek plaatsvinden."

De coronaperikelen hebben echter alles op losse schroeven gezet. De Brouwer: ,,De ramadan begint op 23 april. Zoals het er nu uitziet, kan het programma geen doorgang vinden, maar mocht het Rijk een aantal maatregelen versoepelen, dan kunnen we snel schakelen en alsnog sport en vermaak aanbieden. We kijken natuurlijk ook naar online mogelijkheden."

BSB ontvangt dit jaar 63.000 euro minder subsidie, een bedrag dat de organisatie zelf op kan vangen, maar De Brouwer voorziet meer besparingen in de toekomst. Reden genoeg voor BSB om een onderzoek in te stellen naar haar eigen bestaansrecht. Dat meldde de directeur in februari. Het onderzoek loopt nog. Onafhankelijk procesbegeleider Geurt Grosfeld van onderzoeksbureau Sonax voert de regie. De Brouwer: ,,Ons bestaansrecht hangt onder meer samen met de keuzes van het onderwijs. Door de huidige omstandigheden is daar nog geen helderheid over. Om hier goed over te kunnen praten, moet je met elkaar om tafel zitten, dat is via Skype niet te doen."

CREATIEVE SPEELPLAATS

In het jaarverslag staat verder dat BSB zich inspant om een intensievere samenwerking tussen Buurtsport Boxtel en CultuurBox tot stand te brengen. Die moet vanaf augustus 2020 gestalte krijgen. De Brouwer: ,,De nadere samenwerking houdt verband met een nog heel pril idee: het inrichten van een creatieve speelplaats. Een fysieke plek waar kinderen, maar ook leerkrachten en ouders hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. In Schijndel bestaat al zo'n concept." Of de creatieve speelplaats er daadwerkelijk komt en of het een aanvulling wordt op de huidige activiteiten van BSB of een alternatief, is nog onduidelijk.