Gemeenschapshuis De Rots komt nog dieper in de penarie nu alle inkomsten gestopt zijn vanwege de coronacrisis. (Foto: Henk van Weert).
Gemeenschapshuis De Rots komt nog dieper in de penarie nu alle inkomsten gestopt zijn vanwege de coronacrisis. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

Gemeenschaphuizen Boxtel moeten elk dubbeltje 'wel dertig keer' omdraaien


JULES HAMELEERS

Gemeenschapshuizen vallen tijdens de coronacrisis tussen wal en schip. De Walnoot en De Rots moeten net als de horeca en scholen de deuren sluiten, maar of ze aanspraak kunnen maken op financiële steun van de overheid, is onduidelijk. En ze stonden al onder grote druk, door de subsidiekorting van 10 procent waarmee ze dit jaar te maken krijgen.

,,We moeten elk dubbeltje in plaats van tien keer, nu dertig keer omdraaien", stelt penningmeester Bernadette Meijs van gemeenschapshuis De Rots. Zo staat het buurthuis voor een grote uitgave. De brandweer hield een inspectie en dat leidde ertoe dat er voor zo'n 42.000 euro moet worden geïnvesteerd. ,,Dat móéten we nu gewoon uitstellen. Het kan eigenlijk niet, maar het moet wel."

Qua overheidssteun weten de buurthuizen niet wat ze moeten verwachten. Omdat een gemeenschapshuis een veelzijdige instantie is, is het onduidelijk op welke regelingen zij aanspraak kunnen maken. Een overheidswoordvoerder geeft aan dat het cruciaal is onder welke officiële code een gemeenschapshuis staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dus dat per situatie gekeken wordt waarop een stichtingen aanspraak kan maken. Wél kunnen De Rots en De Walnoot sowieso een beroep doen op andere regelingen zoals het aanvragen van belastinguitstel en overgangsleningen.

De woordvoerder geeft ook aan dat gemeenten hier een verantwoordelijkheid in hebben. En dus klopte voorzitter Willie van de Langenberg van De Walnoot aan bij het gemeentebestuur voor financiële hulp. In het antwoord op zijn brief werd hij echter terugverwezen naar de landelijke overheid.

SPAARPOT

De besturen van beide gemeenschapshuizen geven aan dat ze, om hun exploitatie voor dit jaar rond te krijgen, hun spaarrekeningen aan moeten gaan spreken. De inkomsten uit horecaomzet en huur, vervallen nu namelijk volledig. Dat lijkt logisch: in moeilijke tijden slinkt de buffer iets, om die later weer op te bouwen.

Beide bestuursleden zeggen echter dat dit zeker niet de bedoeling is. Zo is gemeenschapshuis De Rots eigendom van de stichting, maar erg verouderd. De dakconstructie uit 1938 is nooit vernieuwd. Ook lopen de vaste lasten hoog op door de leeftijd van het pand: vijfduizend euro per maand. Ook De Walnoot moet geld opzij zetten voor onderhoud. Om de begroting sluitend te maken met geld uit met de noodzakelijke reserves, zou getuigen van slecht bestuur, vindt Van de Langenberg.

LANGE BAAN

Conclusie: alles staat tijdelijk stil bij de gemeenschapshuizen. Dat geldt natuurlijk voor het hele openbare leven. Echter, De Rots en De Walnoot zaten door de korting van 10 procent op de gemeentesubsidie naar eigen zeggen al in een lastig parket. Nu wordt het wel erg ingewikkeld om alles rond te krijgen, stelt ook Van de Langenberg. ,,Als we in de loop van mei onze activiteiten weer op kunnen starten, komen we nog zo'n 20.000 euro te kort op onze begroting. En dat is een grote 'als'."

Ook Meijs voorziet problemen: ,,Alles stagneert en wordt op de lange baan geschoven." De penningmeester hoopt in het najaar wat van de verloren omzet goed te kunnen maken. Zo heeft ze enkele lente-activiteiten al naar de herfst verplaatst. ,,Ik had dan al een vol programma, maar met wat regelen heb ik het er gewoon tussen gefriemeld." Wanneer gemeenschapshuizen in activiteiten niet kunnen hervatten tot bijvoorbeeld het eind van 2020, ziet Meijs geen toekomst meer voor De Rots: ,,Dan kunnen we de tent wel sluiten."