...JACQUELINE JOPPE...
...JACQUELINE JOPPE... Foto: Ruben Meijerink / APA Foto, 2017

ZORGCENTRA GAAN ZELF PERSONEEL TESTEN

'Alleen voor hen die we echt niet kunnen missen'

RENS VAN DEN ELSEN

Medewerkers van de Boxtel zorgcentra kunnen sinds deze week ook getest worden op het coronavirus. Maar alleen als zij cruciale zorg verlenen. Dus wel de handjes aan het bed, niet de receptionist of de thuiszorgmedewerker die milde klachten heeft. Hiervoor hebben verschillende zorginstellingen de handen ineengeslagen, waaronder zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM).

Hiermee willen de instellingen de teststraatcapaciteit voor zorgmedewerkers die de GGD's hebben opgezet ontlasten. ,,Zij hebben slechts driehonderd testen per dag beschikbaar, dat is niet genoeg om voor al het personeel uitsluitsel te krijgen of ze besmet zijn. Daarom zijn we nu zelf met extra testcapaciteit bezig. Maar de route via het GGD blijft ook gewoon beschikbaar", benadrukt bestuursvoorzitter Jacqueline Joppe van ZGEM.

ZINVOL

De bestuursvoorzitter geeft aan dat het wel zinvol moet zijn om het personeel te testen op het coronavirus. ,,De testen zijn ook kostbaar (150 euro per stuk - red.), dus moeten we ze goed verspreiden. Daarom is er voor gekozen om op de eerste plaats cruciale medewerkers te behandelen. Iedereen die zware klachten heeft en thuis kan blijven moet dat vooral doen. Juist van degenen die milde klachten hebben, maar niet gemist kunnen worden, willen we weten of ze besmet zijn", geeft Joppe aan.

NIEUWSUUR

Aan de hand van de uitslag kan de zorginstelling beslissen of een medewerker alsnog thuis moet blijven of door kan werken. Daarmee wil zij voorkomen dat het coronavirus op afdelingen rond gaat waar veel kwetsbare mensen aanwezig zijn. Dat dit ook voor Boxtel noodzakelijk is, bleek wel uit de reportage die Nieuwsuur vorige week uitzond. Daarin werd een medewerker van het Wereldhuis in Boxtel aan het woord gelaten en waren beelden van haar afdeling te zien. Het bleek dat in het tehuis toen al zeventien bewoners aan het coronavirus waren bezweken.

De centrale testplek is nu ingericht in het complex van voetbalvereniging OJC Rosmalen. Voor het verwerken van de testen is een laboratorium in de arm genomen. Vooralsnog betalen de zorginstellingen zelf de rekening. Zij verwachten echter dat het Rijk hiervoor een vergoeding verstrekt. Er is dagelijks capaciteit voor het testen van honderd medewerkers. Naast het personeel van ZGEM, maken ook medewerkers van Annenborch, Brabantzorg, Jozefoord, Laverhof en Vughterstede gebruik van de mogelijkheid om zich te laten testen op corona.

(Foto: Ruben Meijerink / APA Foto, 2017).


Fietsbrug maakt iedereen blij

De fietsspiraal met brug over het kanaal in Oirschot is een prachtig alternatief voor de dubbele spoorwegtunnel in Boxtel. Schitterende oplossing, die met een miljoen of anderhalf (ik denk zelfs nog minder) klaar is. 6,1 miljoen zijn alleen de bouwkosten voor het huidige tunnelontwerp, zónder afslag naar Tongeren en het ontwerp is te laag voor ambulance en brandweer bij noodsituaties. Zo’n oplossing scheelt zo dus alleen al vijf miljoen. En vroeger was hier al een voetbrug.

Ludwig van Duren, projectmanager PHS, zei dat de tunnel eigenlijk drie keer 6,1 miljoen euro kost: een derde gaat naar de bouw, de rest is voor procedures en consultants, grond en vooral veel gedoe. Dat weten de mensen niet, want dat wordt natuurlijk goed stilgehouden voor iedereen.

Als er dan toch iets moet komen, circa duizend meter verderop ligt al een tunnel, dan lijkt me een fietsbrug een mooi en vooral kostenvriendelijk plan. Hij kan ook nog met een rolband worden uitgevoerd, zoals in Pernis, zegt Johan Vorstenbosch.

Het besluit voor de tunnel stamt uit 2013, midden in de vorige crisis. Inmiddels is alles anders. Dus reset en verzin nieuwe, moderne oplossingen, lijkt me. Dus bijvoorbeeld Ballast Nedam bellen, SintLucas het ontwerp laten maken, is het meteen ook een kunstwerk. In samenwerking met TU Eindhoven en VDL laten vervaardigen en je hebt een prachtig, functioneel landmark, mét afslag naar Tongeren. Scheelt zo meer dan tien miljoen aan kosten, is het begrotingstekort van de gemeente ook weg. Een oplossing als deze, of elk vergelijkbaar ander alternatief is veruit het beste voor de mensen en de gemeenschap.


        MAARTEN VAN ROOY


t Een fietsbrug zoals die over het kanaal in Oirschot, is volgens Maarten van Rooy een prima en goedkoper alternatief dan een tunnel onder het spoor zoals die gepland staat in de PHS-plannen van Boxtel. (Foto: Maarten van Rooy).

Fietsbrug kanaal Oirschot.