Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

OPTREDEN BIJ LIEMPDSE WOONVORM

Muzikaal vermaak voor bewoners van Den Dries

JULES HAMELEERS

Kaartjes, optredens en bloemen: ouderen in verzorgingstehuizen worden op allerlei manieren verwend nu ze geen bezoek meer mogen ontvangen vanwege de coronacrisis. Mensen met een handicap worden echter een beetje vergeten, volgens Monique van de Langenberg, begeleider in woonvoorziening Den Dries in Liempde. Daarom regelde zij met haar collega's vrijdag twee zangeressen.

In Den Dries wonen mensen met een verstandelijke beperking, op zichzelf, maar wel met begeleiding. ,,Ik heb het gevoel dat ze er soms wat tussenin vallen, terwijl deze doelgroep ook zeker wat extra aandacht verdient", legt Van de Langenberg uit.

LASTIG UITLEGGEN

Ze geeft aan dat het aan verstandelijk gehandicapten soms lastig uitleggen is wat er precies aan de hand is. ,,We proberen het zo goed mogelijk duidelijk te maken, onder andere met makkelijke plaatjes." Maar de bewoners snappen niet zo goed waarom ze er ineens niet meer op uit mogen of waarom familie niet meer op bezoek mag komen. Dat levert soms hartverscheurende vragen op, vertelt Van de Langenberg. ,,Dan vragen me ze vaker: wanneer mag ik mama weer zien? Maar dat is natuurlijk erg moeilijk om te zeggen."

MUZIEK

Om de bewoners tóch een hart onder de riem te steken, huurden Van den Langenberg en haar collega's twee zangeressen in: Heidi van Ballegooij uit Oss en de Bossche Charlie Gerritsma. Enthousiast en met betrokkenheid vertolken zij Nederlandstalige muziek op het terras van Den Dries. Met het nummer Leef van André Hazes wordt enthousiast mee geklapt door de bewoners.

Van de Langenberg is verguld dat zij en haar collega's iets extra's hebben kunnen doen voor hun cliënten. ,,De dagbesteding doet ontzettend haar best, door met ze te knutselen en tekenen, maar alle uitjes vallen ineens weg en ze begrijpen niet goed waarom. Dit kan ze dan echt een hart onder de riem steken.


q Heidi van Ballegooij uit Oss (links) en Charlie Gerritsma uit 's-Hertogenbosch zongen vrijdag voor bewoners van woonvoorziening Den Dries. Medewerkers regelden de muzikale verrassing voor de cliënten. (Foto: Bas van den Biggelaar).