Eigenaar Frank van den Brandt stopt met zijn Volvogarage. In het pand aan rotonde Boseind bij Lennisheuvel wil hij arbeidsmigranten huisvesten. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Eigenaar Frank van den Brandt stopt met zijn Volvogarage. In het pand aan rotonde Boseind bij Lennisheuvel wil hij arbeidsmigranten huisvesten. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

RKO GEEN VOORSTANDER VAN HUISVESTING

Impasse door gebrek aan beleid arbeidsmigranten


VERVOLG VOORPAGINA

Eén ding is voor alle betrokkenen duidelijk: de huisvesting van arbeidsmigranten is een probleem dat opgelost moet worden. Frank van den Brandt wil hierbij helpen door zijn Volvo-garage aan te bieden. De gemeente Boxtel staat er in principe positief tegenover, het Lennisheuvelse overlegorgaan Rond Kerk en Orion (RKO) is fel tegen. Een gebrek aan regelgeving en de nimby-problematiek (not in my backyard) houden vooralsnog concrete besluiten tegen.

Van den Brandt wil graag zijn steentje bijdragen aan de oplossing voor het hoofdpijndossier rondom de huisvesting van arbeidsmigranten. ,,Het is een optie die ik overweeg: als ik niet iedereen op één lijn krijg, zoek ik een gewone huurder of koper. Want ik krijg nu soms de indruk dat ik iets wil doen wat niemand wil."

De Boxtelse ondernemer (68) maakte in december in deze krant bekend dat hij voor de zomer met zijn autobedrijf wil stoppen. Hij heeft zich uitgebreid verdiept in het onderwerp: zo sprak hij met verschillende belangengroepen, zat hij aan tafel met de burgemeester en nam hij contact op met varkensslachterij Vion. Alleen al dat laatste bedrijf heeft namelijk zo'n tweeduizend arbeidsmigranten in dienst die ook allemaal ergens moeten wonen. Maar in die overleggen klonk er vooral 'ja, maar...'.

POLENHOTEL

Zo ook uit de mond van Stefan van de Nieuwenhof van het Lennisheuvelse wijkorgaan Rond Kerk en Orion. Het bestuur van die stichting is informeel benaderd door Van den Brandt om zijn mening te geven over zijn plannen. Van de Nieuwenhof is duidelijk: ,,Die plek aan de rand van Lennisheuvel is niet geschikt voor een 'Polenhotel'." Zo zijn er (nog) geen voorzieningen zoals een supermarkt in de buurt waar de medewerkers terecht kunnen. En het voornaamste: de officiële bestemming van het gebouw is bedrijvigheid. Wanneer er op die plek mensen gehuisvest worden, moet eerst het bestemmingsplan gewijzigd worden: een kostbaar en tijdrovend proces.

In dit gesprek was voor het bestuur nog niet duidelijk om hoeveel arbeidsmigranten het zou gaan: daar kwam Van de Nieuwenhof achter door een eerdere versie van dit artikel in de digitale dinsdageditie van Brabants Centrum. Van den Brandt richt zich op huisvesting van honderd tot maximaal honderdvijftig personen in zijn showroom en garage. RKO: ,,Dat is ruim tien procent van de bewoners van Lennisheuvel, dat is natuurlijk enorm veel. En dat heeft niks te maken met een 'niet in mijn achtertuin-mentaliteit', maar met gezond verstand."

Burgemeester Ronald van Meygaarden liet een positief geluid horen tijdens het gesprek met Van den Brandt. Hij beloofde direct het ambtelijk apparaat aan de gang te zetten om de opties te onderzoeken. Van den Brandt: ,,Ik had verwacht dat op het moment dat ik mijn ruimte aanbood, de gemeente meteen in vol ornaat voor de deur zou staan. Maar dat bleef uit. De ondernemer én het RKO-bestuur zien echter een duidelijke verklaring waarom initiatieven zoals deze niet van de grond komen: beleid over arbeidsmigranten ontbreekt. Van den Brandt: ,,Er is geen kapstok waar ze dit soort plannen aan op kunnen hangen." Ook Van de Nieuwenhof sluit zich hier bij aan: ,,Er moeten geen ad-hocoplossingen komen, maar meer structurelere. Ad hoc is altijd fout."

Hoewel de Boxtelse autohandelaar de beren (gebrek aan voorzieningen en bestemmingsplan) óók op de weg ziet, zijn er volgens hem vooral voordelen. ,,Ik wil honderd procent zeker weten dat alles netjes verloopt en de buurt geen overlast ervaart: zo wil ik een receptie maken die 24 uur per dag bemand is." Ook wil hij eigen woonunits maken met eigen sanitair en voorzieningen.

GETTO

Van den Brandt is ervan overtuigd dat de olossing in kleine initiatieven zoals dat van hem zit: de huisvesting van honderdvijftig arbeidsmigranten is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Maar over tijdelijke woningbouw voor deze doelgroep in de 'oksel', het gebied tussen de spoorlijnen en de Mezenlaan, is hij ook niet enthousiast: ,,Als je er daar drieduizend bij elkaar zet, wordt het een getto."

Ook benadrukt de ondernemer dat Boxtel onmogelijk zonder de werknemers uit andere landen kan. ,,We kunnen ze gewoon niet missen. Zonder arbeidsmigranten worden er geen aardbeien geplukt, komen er geen asperges uit de grond en worden er geen varkens geslacht. Dat merk je ook nu er een paar Polen naar huis zijn gegaan vanwege de coronacrisis: de aspergetelers zijn meteen in rep en roer. Dit probleem móét dus opgelost worden."

Bestuurder Van den Nieuwenhof van Rond Kerk en Orion vindt dat vooral de werkgevers meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Arbeidsmigranten in de woonomgeving huisvesten is geen optie: daar zijn niet genoeg huizen voor. Op industrieterreinen kan ook niet: daar is de bestemming niet bestempeld als 'wonen'. Wat dan wel moet gebeuren, moeten bedrijven beslissen: ,,Dit is een probleem dat werkgevers moeten oplossen."

POLITIEK

Ook de politiek roert zich inmiddels. Zo stelde coalitiepartij Combinatie95 vragen aan het college van B en W, omdat het plan tot onrust leidt in Lennisheuvel. De fractie vindt dat de 'relatief beperkte' ruimtes voor bedrijvigheid die bestemming moeten houden.

Daarnaast sluit de fractie zich aan bij de mening van Van de Nieuwenhof, dat het pand niet genoeg aan de rand van Ladonk ligt. Het voornemen om dat soort locaties te kiezen, werd namelijk eerder geuit door B en W.