Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DE BOEREMÈRT GAAT NIET DOOR, MAAR ORGANISATIE HOUDT WEL MINIMARKT VOOR BRABANTS CENTRUM

Zelden vertoond: leeg Liempde op tweede paasdag

JULES HAMELEERS

Het Concordiapark, evenemententerrein D'n Tip en de terrassen in de Liempdse straten: al deze plekken waren maandag uitgestorven. En dat is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk: normaal krioelt het hier tweede paasdag van de mensen vanwege de Boeremèrt. Toch was enkele dagen eerder wel de geur van spekstruif, die onlosmakelijk met de markt is verbonden, te ruiken...

De Boeremèrt werd dit jaar afgelast vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tot en met 1 juni zijn namelijk alle evenementen met een vergunningsverplichting verboden door de landelijke overheid. Er ging twee keer eerder een streep door het evenement. In 2001 heerste er mond- en klauwzeer in Nederland, waardoor het feest niet door kon gaan. In 2016 werd het op de dag zelf afgelast vanwege zware windstoten.

NIEMAND

Het was een gek gezicht: de straten van Liempde zijn in andere jaren op tweede paasdag overvol, maar nu was niemand te bekennen. De nostalgische markt opent gewoonlijk om tien uur 's ochtends de poorten. Om kwart over elf, het tijdstip waarop bovenstaande foto is genomen, was het voorgaande jaren al een drukte van belang in het dorpshart.

De geur van spekstruif hing een paar dagen voor Pasen toch in Liempde toen het Boeremèrt-comité een minimarkt organiseerde, speciaal voor Brabants Centrum. De stichting wordt in deze lastige tijd namelijk gesteund door allerlei evenementen en organisaties, zoals die van de Boeremèrt.

Aan een smal tafeltje in het centrum bakte Jeanne van Abeelen spekstruif in klederdracht. Dit deed zij voor een video voor de Facebookpagina van Brabants Centrum. Voorzitter Wilbert Swinkels van de Boeremért kwam nog een emmer beslag brengen, waarna hij Liempdenaren opriep de stichting te steunen.


p Lege straten in het hart van Liempde op tweede paasdag. Het beeld op bovenstaande foto kwam de afgelopen decennia slechts twee keer eerder voor: tijdens de storm in 2016 en de mond- en klauwzeeruitbraak in 2001. Ook toen kon de Boeremèrt niet doorgaan. (Foto: Albert Stolwijk).


HAAREN WILDE AANPAK RIOOL UITSTELLEN

Boxtel: Leunisdijk moet klaar zijn voor toekomst

RENS VAN DEN ELSEN

Als het aan de gemeente Haaren had gelegen, was in het huidige plan voor de herinrichting van de Leunisdijk de vernieuwing van de riolering achterwege gelaten. Het zou de kosten met bijna zeven ton terugdringen. De gemeente Boxtel steekt daar echter een stokje voor.

Boxtel zou bij uitstel het grootste deel van de rioleringskosten op moeten hoesten, omdat Esch vanaf 1 januari bij deze gemeente hoort. Toch zijn de financiën niet de voornaamste reden om bij Haaren aan de bel te trekken, stelt wethouder Herman van Wanrooij. Hij vindt het simpelweg niet verstandig om nu de bestrating aan te pakken en die over enkele jaren weer open te gooien om de riolering te vernieuwen. ,,Daar hebben we als gemeente Boxtel geen zin in”, aldus Van Wanrooij.

Boxtel ging in eerste instantie al niet akkoord met de verhoging van het budget voor de Leunisdijk. Dat had volgens Van Wanooij vooral te maken met de manier waarop het geld in de boeken kwam te staan en waardoor Boxtel uiteindelijk de zwaarste lasten moest dragen.

De totale kosten van 1,5 miljoen zijn volgens de Boxtelse wethouder bij nader inzien echt nodig om het project te realiseren. ,,Maar dan zijn we er de komende veertig jaar wel vanaf”, beredeneerde hij vorige week al in deze krant. Daarom voerde Van Wanrooij de afgelopen twee weken overleg met zijn Haarense collega Martien Vromans en werden de zaken op financieel vlak geregeld.

STATUS RIOLERING

Wel wil Boxtel weten hoe het elders in Esch met de riolering is gesteld. ,,Als dat allemaal goed is, kunnen we wat sparen voor de toekomst en die riolering aanpakken als het echt nodig is.”