Afbeelding
Foto: Maarten Melis

BOXTEL GAAT NIET MEE IN PFAS-ADVIES VOOR REGIO


'Gemeentegrond kent lagere waarden'


RENS VAN DEN ELSEN

Ondanks dat de Brabantse omgevingsdiensten een hogere norm hanteren voor de hoeveelheid PFAS in de grond, houdt de gemeente Boxtel zich aan de tijdelijke waarden die het Rijk heeft vastgesteld. ,,Tot op heden is binnen ons bodembeheergebied vrijwel geen grond met een gehalte boven de landelijke norm aangetroffen", zo laat het college van B en W per brief aan de gemeenteraad weten.

De nu geldende waarden zijn slechts van tijdelijke aard omdat er onderzoeken lopen waarvan de uitkomsten tot een definitieve norm moeten leiden. De toegestane concentraties PFAS in de grond waren sinds vorig jaar zomer dusdanig laag, dat hergebruik lastig en duur werd. Hierdoor kwamen veel bouwprojecten en grondverwerkingsbedrijven in de knel omdat zij de grond niet meer aan mochten nemen of kwijt konden. Zelfs het verplanten van bomen werd hiermee ineens een hele opgave.

Het Rijk paste de waarden eind november aan, zodat grond- en baggerwerkzaamheden voortgezet kunnen worden. Het is niet verplicht om kleine hoeveelheden grond te onderzoeken, dat geldt nog wel voor grote hoeveelheden.

LUCHT

Onder meer de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) heeft voor een van de onderdelen binnen PFAS besloten de norm iets te verhogen. Op die manier krijgen bedrijven wat meer lucht. Gemeenten zijn echter niet verplicht om de provinciale regels te volgen. ,,Wij willen de verspreiding en toename van PFAS stoffen zoveel mogelijk voorkomen. Daarom hebben wij besloten om vast te houden aan het landelijke kader", legt het Boxtelse college haar keuze uit.

Een aantal omliggende gemeenten houdt wel vast aan de hogere norm van de omgevingsdiensten, zoals Haaren, Vught, Oisterwijk en Best. Volgens het college heeft het hanteren van andere waarden voor Boxtel geen nadelige gevolgen omdat de grond in de gemeente onder de norm blijft. ,,Als er toch grond wordt aangetroffen met een hoger gehalte, dan mag die alleen worden gebruikt op locaties waar de hoeveelheid PFAS in het zand net zo hoog of hoger is. Dit moeten we dan onderzoeken", aldus B en W.

Boxtel blijft de landelijke PFAS-waarden hanteren tot er een definitieve norm wordt bepaald of tot er een bodemkwaliteitskaart is gemaakt.

CHEMISCH

PFAS staat voor Per- en PolyFluorAlkyl Stoffen en is de verzamelnaam voor een grote groep aan chemische stoffen die zeer schadelijk zijn voor het bodem- en watersysteem en op termijn ook voor onze gezondheid. De stoffen worden onder meer gebruikt om pannen van een anti-aanbaklaag te voorzien en regenpakken waterafstotend te maken. Door uitstoot van fabrieken en incidenten in de industrie, zijn PFAS in het milieu terechtgekomen en zitten nu onder andere in de bodem, bagger en het oppervlaktewater.


INSTRUCTEURS DANIEL'S GYM KOMEN NAAR HOOGHEEM

Opzwepende sportles op eigen balkon

JULES HAMELEERS

Jumping jacks, push-ups en mountain climbers. Normaal bewaren sporters deze capriolen voor de sportschool, maar nu die dicht is door de coronacrisis, kwam Daniel's Gym naar de voordeuren toe. Buiten bij de flatgebouwen van Hoogheem gaven sportinstructeurs maandagochtend een pittig lesje.

,,We waren wel bang dat niemand naar buiten zou komen", vertelt initiatiefneemster Carlijn van Berkel. ,,Het was zo'n mooi weer op eerste paasdag, maar maandag was het kil en woei er een koude wind. Toch waren er veel mensen die meededen. Ik begreep dat er zelfs een vrouw van 82 jaar mee sportte! En ik zag ergens iemand in een paashaaspak op en neer springen."

De instructeurs stonden op de parkeerplaats voor de flats en maakten zich hoorbaar door een versterkende geluidsinstallatie van DNS Events en AFE Events. Springend en stretchend deden zij oefeningen voor.

WOONVORM DE MUNSEL

Van Berkels idee ontstond door een bericht op de Facebook-pagina van woonvorm De Munsel voor mensen met een handicap. Van Berkel nam het initiatief om daar een sportles te geven. ,,Dat was super leuk! We kregen een applausje en ik heb een paar mensen gezien met een grote glimlach."

De medewerkers van Daniel's Gym vonden dit zo geslaagd, dat ze besloten om het idee voort te zetten. ,,We hebben nog contact opgenomen met Zorggroep Elde Maasduinen, maar die vonden het idee niet zo geschikt voor hun doelgroep. Toen dachten we: waarom gaan we niet nog groter. Toen ontstond het idee om bij Hoogheem te gaan sporten."


t Bewoners van Hoogheem sporten in de galerijen van een van de flatgebouwen. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding