Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

WITTE BRUG BLIJFT VOORLOPIG GESLOTEN VOOR ZWAAR VERKEER

Stikstof zet aanpak Essche Stroom in de wacht

RENS VAN DEN ELSEN

De kans op natte voeten blijft nog even aanwezig in Esch. Dit voorjaar zou worden begonnen met het verhogen van de dijken langs de Essche Stroom, maar stikstof houdt de werkzaamheden voorlopig op. Dat meldt waterschap De Dommel in zijn nieuwsbrief.

Het waterschap verwacht ook de komende maanden nog niet aan de slag te kunnen gaan. ,,Helaas is op dit moment de omgevingsvergunning nog niet afgegeven. Met name het onderdeel stikstofuitstoot is het knelpunt", geeft De Dommel aan. Er zijn nieuwe berekeningen uitgevoerd en er moeten aanvullende onderbouwingen aangeleverd worden. Deze zaken liggen op dit moment nog bij de Raad van State, die door het coronavirus slechts op halve kracht werkt. Dat zorgt voor vertraging.

Wanneer de werkzaamheden wel vast start kunnen gaan, is nog niet bekend. Daarom gaat ook de geplande informatiebijeenkomst voor het deelproject aan de Bruggelaar niet door. Het projectteam kijkt nu, vanuit huis, naar alternatieve middelen om alle partijen te informeren en betrekken bij dit project.

DAMWANDEN

Het verhogen van de dijken is nodig om ervoor te zorgen dat de Esschenaren ook in de toekomt droge voeten houden. De dijken worden hoger dan in eerste instantie gepland vanwege nieuwe inzichten in het effect van klimaatverandering.

Het project is omvangrijk omdat vanaf vlak voor de brug in de Haarenseweg tot aan de huidige stuw, de huizen aan de Essche kant te dicht op de dijk staan om deze te verhogen en te verbreden. Aan die kant wil het waterschap daarom damwanden plaatsen. Elders is voldoende ruimte voor een groene, hoge dijk of wordt een combinatie van beide gemaakt.

Daarnaast moet ook de huidige stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst worden. Er komt een nieuwe, kleinere variant ter hoogte van buurtschap De Ruiting.

NIEUWE BRUG

De vraag dient zich aan of de vertraging van de werkzaamheden ook gevolgen heeft voor de vervanging van de huidige 'witte brug' tussen de Spankertstraat en de Groenendaal. De gemeente Haaren kon daarop nog geen antwoord geven voor het ter perse gaan van deze krant.

De overspanning is al enkele jaren gesloten voor zwaar verkeer, waardoor tractoren en vrachtwagens nu door de dorpskern komen. Met het vervangen van de brug kan het centrum weer wat ontlast worden, is de gedachte. Anderzijds is de route via de brug populair bij scholieren en bij forenzen uit Vught die zo sneller bij de rijksweg A2 zijn.




q De 'witte brug', zoals de overspanning tussen de Spankertstraat en de Groenendaal in de volksmond wordt genoemd, blijft voorlopig gesloten voor zwaar verkeer. (Foto: Rens van den Elsen, 2018).