Burgemeester Hans Haas maakte in januari 2001 bekend dat hij naar Valkenswaard ging. Hij was toen zes jaar actief in Haaren. (Foto's: archief Brabants Centrum).
Burgemeester Hans Haas maakte in januari 2001 bekend dat hij naar Valkenswaard ging. Hij was toen zes jaar actief in Haaren. (Foto's: archief Brabants Centrum). Foto: Brabants Centrum

NA TURBULENT JAAR KEERT IN 2001 DE RUST WEER TERUG... MAAR DE SUPERMARKT SLUIT

Esch krijgt vier burgemeesters in een jaar tijd

RENS VAN DEN ELSEN

Nog zo'n drie kwartalen en Esch valt onder de vleugels van de gemeente Boxtel. Dit jaar haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakte van de gemeente Haaren. Na het turbulente milleniumjaar keert de rust in 2001 terug in Esch. Alhoewel, in twaalf maanden komen vier verschillende (waarnemend) burgemeesters voorbij...

Een van de dossiers die in de vorige aflevering voorbij kwam, krijgt begin 2001 nog wel een staartje. De E-markt aan het Looiershof sluit in januari alsnog de deuren. Daarmee komt na ruim zeven maanden al een einde aan het avontuur van Sjannie en Jo Arts uit Boxtel. Hoewel het ondernemersechtpaar in december nog voorzichtig positief was over de toekomst, werd de handdoek toch in de ring gegooid: ,,We zijn nu al maanden aan het modderen en hebben vanalles gedaan om meer publiek te trekken. Maar het mocht allemaal niet baten", laat Jo in januari aan deze krant weten.

AD INTERIM

Burgemeester Hans Haas verlaat de gemeente Haaren om in Valkenswaard een nieuwe uitdaging aan te gaan. Die beslissing nam hij voor zichzelf een jaar eerder, toen hij dacht dat alles voldoende op de rit stond na de herindelingperikelen. De motor van het ambtenarenapparaat liep al jaren stroef in Haaren en niet iedereen nam het hem in dank af dat Haas zijn karwei niet af wilde maken. 'Haaren onthaast', was in die tijd veel te horen, zeker rond carnaval. ,,Haaren staat er minder rooskleurig voor dan ik in juni vorig jaar kon voorzien. Wie mij ook opvolgt, ik geef het hem of haar te doen", aldus Haas in zijn afscheidsinterview in deze krant, daags voor zijn vertrek.

INSPIREREND

Locoburgemeester Harrie van Hal ging bij alle dorpen binnen de gemeente langs om tot een profielschets voor de nieuwe burgemeester te komen. Alleen in Esch komen er meer dan tien mensen op de bijeenkomst af. Die bezoekers zien de opvolger van Haas vooral als iemand die een inspirerende persoonlijkheid heeft, initiatief toont en de lokale belangen goed over kan brengen op het provinciale en landelijke bestuur.

Met die schets werd de sollicitatieprocedure in gang gezet. Wat volgde was een carrousel aan interimburgemeesters. Te beginnen met Ed Jongmans die niet kwam om 'even op de winkel te passen', maar een 'stevige bijdrage' wilde leveren aan de verdere ontwikkeling van Haaren.

Jongmans kon die ambitie niet waarmaken, want in september werd hij benoemd tot burgemeester van de Noord-Hollandse gemeente Waterland. Haaren kon daarom na vierenhalve maand wederom op zoek naar een waarnemer. Die werd gevonden in Henk Hendriksen, die daarvoor waarnemer was in Valkenswaard, waar Haas naartoe vertrokken was.

FRANS RONNES

Binnen drie maanden was er echter duidelijkheid over wie de functie van Haarense burgervader definitief in mocht kleuren. Dat werd Frans Ronnes, hij was sinds 1998 wethouder in zijn woonplaats Bernheze en maakte nu de stap naar het ambt van burgemeester in Haaren. Op 15 december 2001 volgde de officiƫle installatie van de burgemeester. Een taak die hij bijna twaalf jaar lang op zich nam, tot hij in oktober 2013 besloot om met pensioen te gaan.

Frans Ronnes was het eindstation van de burgemeesterscarrousel binnen de gemeente Haaren. Hij bleef tot oktober 2013 aan en ging toen met pensioen. In 2017 overleed hij.
          ...HENK HENDRIKSEN...
                 ...ED JONGMANS...