Afbeelding
Foto: Maaike van Alphen

JRL-LEERLINGEN BLIJVEN IN BEWEGING DOOR SPORTOPDRACHTEN

Geen teamsport, maar lopen en fietsen

Jan Hermens

Rust roest luidt een bekend gezegde. Dat realiseert de gymnastieksectie van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) zich en daarom krijgen de leerlingen opdrachten om in beweging te blijven. Het gaat daarbij om oefeningen die de scholieren op een zelfgekozen moment kunnen uitvoeren en waar geen bijzondere materialen voor nodig zijn. Iris (14) en Jochem (12) van Alphen uit Boxtel hebben plezier in het sporten, in klein gezelschap uiteraard.

De tieners zijn noodgedwongen veel thuis. Dat wil niet zeggen dat ze stil moeten blijven zitten, want dat komt hun conditie niet ten goede. Internet bevat tal van oefeningen voor thuis, maar de school stuurt de leerlingen ook naar buiten.

GEEN CONTACT

Iris: ,,Het is raar dat we geen normaal contact meer hebben met de docenten, maar ik vind het wel fijn dat ze leuke dingen bedenken om ons te laten bewegen." Jochem vult aan: ,,Ik ben blij dat we nog kunnen gymmen. Nu zijn we niet afhankelijk van de zaal, maar gaan we verder naar buiten. We kunnen daardoor sporten beoefenen die op school niet aan bod komen. Dus geen honkbal, volleybal of hockey, maar hardlopen, fietsen en een pittige work-out."

Het sportprogramma van de scholieren ziet er inderdaad anders uit dan gebruikelijk. In de eerste week dat de scholen dicht waren, stuurde de gymnastiekdocent van het JRL een filmpje met zware oefeningen. De leerlingen moesten een soort bootcampwork-out doen, in eigen huis.

Maaike van Alphen, moeder van Iris en Jochem, legt uit: ,,Opdrukken, springen, dat soort dingen deden ze. Met een zelfgemaakt filmpje lieten ze de docente zien dat ze de opdracht daadwerkelijk hadden uitgevoerd." Een week later mochten de kinderen kiezen uit hardlopen of wandelen en de meest recente opdracht was vijf kilometer fietsen of skeeleren.

Geen heel zware opgave, maar toch een aardig staaltje beweging. Zeker als je het fietstochtje nog eens over moet doen, zoals Iris en Jochem. Tijdens het eerste ritje werkte de app om hun verrichtingen vast te leggen. Dus stappen broer en zus nogmaals op hun rijwiel. Moeder Maaike: ,,Ze vinden het fijn om even naar buiten te gaan, tussen de online lessen door. Ze sporten alleen, in twee- of maximaal drietallen."

NIET IN GROEPEN

Niet iedereen is het met de gymnastiekopdrachten van het JRL eens, weet Maaike. ,,Natuurlijk, het is de bedoeling zoveel mogelijk binnen te blijven. Ik vind het echter wel goed dat de kinderen wat beweging en frisse lucht krijgen. Ze moeten daarbij voldoende afstand houden en mogen niet in groepen op pad. Dat wordt ze ook op het hart gedrukt."


p Iris en Jochem stappen op de fiets voor een gymopdracht van het JRL. (Foto: eigen collectie).


Afbeelding
Afbeelding