Geparkeerde auto vat vlam bij Oude Ketting

Een oldtimer is zaterdagmiddag in brand gevlogen in Boxtel. Het ongeluk vond plaats op het parkeerterrein van eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg.

De brandweer werd gealarmeerd om de vlammen die uit de oude Volvo sloegen, te doven. Bij de brand kwam veel donkere rook vrij. Hierdoor moest de politie de Bosscheweg volledig afzetten, de grijze walm trok daar namelijk overheen. De bluswerkzaamheden trokken veel bekijks van voorbijgangers.

De eigenaar van de auto had zijn Volvo naar verluidt net uit de winterberging gehaald. Toen hij het voertuig parkeerde bij het eetcafé, vatte het vlam.


Babbelplekskes geven ouderen persoonlijk contact

Mensen in verzorgingstehuizen mogen geen bezoek meer ontvangen, wat voor eenzaamheid kan zorgen. Zorggroep Elde Maasduinen heeft hier iets op bedacht: babbelplekskes.

Er wordt veel gevideobeld en er zijn allerlei positieve initiatieven opgestart om eenzaamheid onder senioren te voorkomen. Er is echter niets zo verbindend als een gesprek terwijl je iemand aan kunt kijken. Op een babbelplekske kan dat.

De bewoner van het verzorgingstehuis neemt dan binnen plaats achter een raam. Aan de andere kant zit een familielid of vriend. Bij het raam hangt een telefoonnummer dat gebeld kan worden en de oudere krijgt hulp met het aannemen van de telefoon. Zo kan er toch contact gemaakt worden, zonder dat de gezondheid in gevaar komt.

AFSPRAAK

Wie gebruik wil maken van een babbelplekske, kan daarvoor een afspraak maken bij het betreffende verpleegtehuis. Zo wordt voorkomen dat er te veel mensen bij elkaar komen.


Ouderen in Regie zet in op bus voor boodschappen

Een werkgroep van de coöperatie Ouderen in Regie wil een Boxtelse boodschappenplusbus realiseren; betaalbaar vervoer voor kwetsbare senioren.

De bus is met name bedoeld voor ouderen die niet of nauwelijks meer met het openbaar vervoer kunnen reizen en daardoor aan huis gebonden zijn. Sociale contacten kunnen hierdoor verwateren en dat wil Ouderen in Regie tegengaan.

Het is de bedoeling dat de bus eind 2020 rondrijdt. De werkgroep zoekt nu uit wat praktisch is: leasen of kopen. Een en ander hangt af van de beschikbare middelen.

VRIJWILLIGERS

Behalve sponsors zoekt de werkgroep ook chauffeurs, een coördinator, routeplanner en begeleider tijdens de ritten. Dit zijn allemaal vrijwilligersfuncties. Geïnteresseerden kunnen zich melden via e-mail: kwaal@home.nl of telefoonnummer 06-10 11 45 95.


Thuisbieb: app met honderd gratis digitale boeken

Omdat veel Nederlanders in deze periode nogal wat uren thuis doorbrengen, lanceren de landelijke bibliotheken de thuisbieb. Ook Babel bibliotheek Boxtel is bij deze service aangesloten.

De thuisbieb is een app met honderd gratis e-books, ook voor mensen die geen lid zijn van een bibliotheek. De applicatie is in ieder geval tot en met 10 mei beschikbaar, op dit moment alleen nog voor iOS-gebruikers, maar zodra Google de app goedkeurt, kunnen ook mensen die met Android werken, de thuisbieb downloaden.


Streetview

Google heeft in samenwerking met Natuurmonumenten negentien natuurgebieden in Nederland in kaart gebracht, met Street View. De Kampina hoort daarbij. Wie de natuur in wil, zonder uit zijn stoel te komen, kan het hele gebied verkennen met de computer. Dat betekent genieten van de mooie groene omgeving van Boxtel zonder naar buiten te gaan. Dat wordt in deze tijd immers ontraden.