John Brusselers in de stralende zon op het terras van zijn paviljoen. Hij hoopt op een mooie, lange zomer. (Foto: Peter de Koning).
John Brusselers in de stralende zon op het terras van zijn paviljoen. Hij hoopt op een mooie, lange zomer. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VOORVERKOOP ABONNEMENTEN RECREATIEPARK DE LANGSPIER BEGINT LATER

John Brusselers hoopt op een mooie en lange zomer


Jan Hermens

De voorverkoop van abonnementen voor recreatiepark De Langspier begint een maand later dan gebruikelijk, namelijk op 1 mei. Dit omdat het park waarschijnlijk later opengaat dan normaal. Het is vanwege de coronamaatregelen in ieder geval tot en met 28 april gesloten. Exploitant John Brusselers wil het seizoen met een maand verlengen, tot eind oktober.

De recreatieondernemer is al enkele maanden bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Brusselers: ,,Dat betekent onder andere afgestorven waterplanten uit de plas halen, het riet maaien, onderhoud plegen aan de ligweides en aan het paviljoen. Die voorbereidingen kosten geld."

INVESTERINGEN

In andere jaren leveren horeca-activiteiten, feesten en partijen inkomsten op waarmee Brusselers de voorbereidingen deels kan bekostigen. Nu is dat niet het geval. ,,Ik heb ook nog eens nieuw terrasmeubilair aangeschaft en tien kleedhokjes gebouwd. Zes waren aan vervanging toe en er zijn er vier bijgekomen. Als ik van tevoren had geweten dat alles nu stil zou liggen, had ik met investeren gewacht."

Op zwart zaad zit de ondernemer niet, maar hij derft wel inkomsten. ,,Ik doe dit werk al jaren en heb wel een buffer, maar die was eigenlijk niet hiervoor bedoeld. Er zijn veel feesten en partijen gecanceld en het is maar de vraag of we 1 mei open kunnen, dat legt wel druk op alles. Ik vermoed dat 1 mei de poort nog dicht is."

ZOMER

Badgasten zijn momenteel niet bezig met zon, zwemmen en genieten aan de waterkant. ,,Vandaar dat ik de voorverkoop van abonnementen een maand later begin. Dan dwalen de gedachten van de mensen hopelijk meer naar pret aan de plas."

Omdat het seizoen dit jaar later begint dan gebruikelijk, verlengt Brusselers het met een maand. ,,Om abonnementhouders toch het nodige te bieden. In oktober is het best vaak mooi weer, ik hoop dit jaar ook. Het zou zomaar kunnen dat er 's zomers minder mensen dan anders met vakantie gaan, vanwege de huidige onzekerheid omtrent het coronavirus. Als het dan in juli en augustus zonnig is, zou dat onze schade nog wat kunnen beperken."



p John Brusselers in de stralende zon op het terras van paviljoen De Langspier. Hij hoopt op een mooie, lange zomer. (Foto: Peter de Koning).


BEZORGERS BRABANTS CENTRUM MERKEN DAT HET DE LAATSTE TIJD STIL IS OP STRAAT

'Mensen steken vanuit huis hun hand naar me op'

Jan Hermens

De coronacrisis heeft invloed op vrijwel iedereen in Nederland. Ook op bezorgers van Brabants Centrum. Zij blijven trouw de krant bij de leden in de bus doen, uiteraard met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen die de rijksoverheid heeft afgekondigd. Henny van der Star en Lisa Wagenaars vertellen wat er anders is dan gebruikelijk.

,,Het is stiller op straat, dat merk ik duidelijk", aldus Henny. ,,Dat scheelt tijd. En om een voorbeeld te noemen: bij Simeonshof gaf ik altijd de kranten af bij de receptie. Nu leg ik ze op een tafel in het voorste deel van de hal."

Een praatje maken is lastiger, merkt ze. ,,Dan ben je toch geneigd dichter dan anderhalve meter bij iemand te gaan staan en dat is niet de bedoeling. Soms zeggen mensen: geef de krant maar hier, dan neem ik hem mee naar binnen. Dat doe ik niet, ik stop hem in de bus, dat is veiliger wat afstand bewaren betreft."

MAATREGELEN

Brabants Centrum heeft zelf een aantal veiligheidsmaatregelen genomen. Een daarvan is dat de wat oudere bezorgers de pakken kranten krijgen thuisbezorgd. Dit omdat zij tot een kwetsbaarder groep behoren en dan contact met andere bezorgers, die overigens keurig afstand houden van elkaar, kunnen vermijden.

Henny: ,,Ja, ik ontvang de kranten thuis, dat gaat prima. Ik durf er wel uit, hoor. Ik moet ten slotte ook boodschappen doen. Ik let natuurlijk goed op onderweg."

Het bezorgen van Brabants Centrum houdt haar fit. ,,Ik heb elf jaar bij de post gewerkt, was veel buiten en liep zo'n drie uur per dag. Dat werd wat intensief, maar ik merkte nadat ik bij de post gestopt was, dat ik minder soepel was, dat ik stijf begon te worden. Naar buiten gaan vind ik heerlijk, met het rondbrengen van Brabants Centrum ben ik ongeveer twee uur per week bezig. Ik vertrek fietsend, maar loop veel met het stuur aan de hand, dat is in mijn wijk praktischer."

ZWAAIEN

Lisa Wagenaars hoort tot de jongere garde krantenbezorgers. Hoewel, met haar negentien jaar is ze wat de jeugd betreft een 'veteraan'. Immers, veel jongeren nemen op hun veertiende of vijftiende een krantenwijk als bijverdienste. ,,Ik ga zoals altijd op donderdag de kranten bij Brabants Centrum ophalen." Ter plekke mogen bezorgers nu niet met z'n allen tegelijk de distributieruimte in om hun pakketten te bemachtigen. Ook de betaling gaat met wat meer afstand gepaard.

Onderweg ziet ze nu meer leden van Brabants Centrum dan anders. ,,Op straat is het weliswaar erg rustig. Maar er zijn veel meer mensen thuis dan voor de coronacrisis. Die merken mij op als ik de krant in de bus doe en glimlachen of steken een hand op naar mij. Een oudere vrouw zwaait elke week naar me, dat is leuk."

Binnenkort moeten de leden in Lisa's wijk het zonder haar stellen, want haar stage noopt haar de activiteiten voor Brabants Centrum op een lager pitje te zetten. ,,Ik blijf beschikbaar om in te vallen en bij te springen, maar ik moet nu behoorlijk wat uren stagelopen en dat is niet te combineren met het bezorgen."

VERPLEEGKUNDESTAGE

De Boxtelse leert voor verpleegkundige en is stagiaire in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. ,,Niet op de corona-afdeling, hoor. Ik werk nu op de afdeling Verloskunde. Wij hebben zo min mogelijk fysiek contact met de patiƫnten, dat heeft alles met de huidige omstandigheden te maken."

Dat Lisa logischerwijs haar opleiding voorrang geeft, betekent niet dat in haar wijk Brabants Centrum niet meer bezorgd wordt. ,,Ik ben al een nieuwe bezorgster aan het inwerken." De krant blijft dus bij de leden in de bus vallen.

Henny van der Star merkt dat het rustiger is op straat. Dat scheelt haar tijd, het bezorgen van Brabants Centrum gaat sneller. Bovendien krijgt ze de bundels kranten momenteel thuisbezorgd. (Foto's: Peter de Koning).
Lisa Wagenaars ziet dat er door de coronaperikelen meer mensen thuis zijn dan gebruikelijk. Ze zwaaien of steken een hand op.