GEEN CONCREET PLAN HERHUISVESTING

OMO wil samenvoeging twee middelbare scholen

HENK VAN WEERT

Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), het overkoepelende schoolbestuur waar ook het Jacob-Roelandslyceum en Baanderherencollege onder vallen, heeft bij de gemeente Boxtel de wens geuit om 'op termijn' de twee scholen samen te voegen op één locatie. Heel concreet is dat voornemen nog niet, maar het gemeentebestuur wil er in principe aan meewerken.

OMO heeft zijn wens op tafel gelegd in de gesprekken die de gemeente met álle plaatselijke scholen voerde om te komen tot een Integraal Huisvestingsplan (IHP). Dat is er overigens niet gekomen, omdat de schoolbesturen van het basisonderwijs het niet eens konden worden over het al dan niet realiseren van een nieuwe school in de wijk Munsel.

Joris Hermans is sinds het begin van dit schooljaar rector van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) en Baanderherencollege (BHC). Hij was dus nog niet in Boxtel werkzaam toen de IHP-gesprekken werden gevoerd. Hij vindt het jammer dat zo'n meerjarenplan voor onderwijshuisvesting er niet is gekomen. Hierdoor is volgens hem zelfs de gedachte aan een fusie van de middelbare scholen niet aan de orde: ,,Er zijn nog helemaal geen concrete plannen." Zo is er geen locatie in beeld en ontbreekt een planning om samen te gaan.

DOORLOPENDE LIJN

Over waarom OMO de twee plaatselijke scholen voor voortgezet onderwijs op enige moment zou willen samenvoegen, is Hermans duidelijk: ,,Ik denk dat het voor onderwijs belangrijk is dat we niet te veel in gescheiden niveau's denken, maar meer in doorlopende ontwikkellijnen voor kinderen. Intensieve samenwerking tussen alle onderwijsorganisaties is dan van groot belang. Natuurlijk kan dat wanneer scholen los van elkaar gelokaliseerd zijn: dat doen we nu ook. Maar een rijke innovatieve en geïntegreerde leeromgeving zou daar een enorme impuls aan geven, is mijn veronderstelling."

Hermans geeft aan dat er ook schaalvoordelen zijn als het JRL (gevestigd aan de Grote Beemd) en BHC (Baanderherenweg) op één locatiie zijn gehuisvest. ,,Bovendien is het vanuit organisatie- en bedrijfskundig perspectief interessant om fysiek vanuit een geïntegreerde omgeving te opereren. Maar uiteindelijk staat de kwaliteit en de doelstelling van het onderwijs centraal en zal dat naar mijn idee altijd de eerste aanleiding moeten zijn. Wat ons betreft zou een gezamenlijke campus in Boxtel, met aandacht voor ieders identiteit, daar zeker een bijdrage aan kunnen leveren."

2.300 SCHOLIEREN

Op de twee middelbarescholen in Boxtel werken ruim 130 mensen en volgen zo'n 2.300 leerlingen onderwijs: een kleine duizend op het BHC en ruim dertienhonderd vwo- en havo-scholieren op het JRL. Op de vraag hoe Hermans de ontwikkeling van het aantal scholieren inschat, zegt hij dat hierop lastig een exact antwoord is te geven: ,,Natuurlijk laten de demografische ontwikkelingen enige krimp zien. Tegelijkertijd zijn er meer factoren die een rol spelen bij de groei of krimp van een school."

De rector ziet op dit moment een groei bij het BHC die ingaat tegen de demografische verwachtingen. ,,Je zult als school altijd moeten blijven anticiperen op de maatschappelijke ontwikkelingen en dat zijn er heel veel tegenwoordig. Met een moderne innovatieve campus is dat altijd makkelijker."