Aan de Van Hugenpothstraat verbouwde woonstichting Sint-Joseph (nu Joost) in 2019 de woningen onder meer om ze te verduurzamen. De SP wil ook de private huursector meer stimuleren te verduurzamen. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Aan de Van Hugenpothstraat verbouwde woonstichting Sint-Joseph (nu Joost) in 2019 de woningen onder meer om ze te verduurzamen. De SP wil ook de private huursector meer stimuleren te verduurzamen. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

SP: IEDEREEN BETREKKEN BIJ VERGROENING

Discussie klimaat 'trekt alleen dezelfde mensen'

Voor sommige Boxtelaren is duurzaamheid een ver-van-mijn-bedshow. Daarom was coalitiepartij SP bezorgd dat niet alle doelgroepen bij de vergroening betrokken waren. Het college van B en W meldt nu echter dat het iedereen hierbij wil betrekken om alle klimaatdoelen te behalen. Wie van de voortgang op de hoogte wil blijven, kan de website www.energiewerkplaatsbrabant.nl in de gaten houden.

De SP-fractie stelde eerder in haar vragen aan B en W dat op klimaatbijeenkomsten vaak 'alleen maar dezelfde mensen afkomen'. Daarom suggereerde de partij onder andere een enquĂȘte. Ook stelde de SP huiskamergesprekken voor. B en W nemen het voorstel ter overweging, maar zeggen nog niks toe.

Ook geeft het college aan specifiek minder vatbare doelgroepen wat betreft duurzaamheid specifiek te benaderen, door onder andere het financieel gunstige aspect te benadrukken. Voor het stimuleren van de verduurzaming van huurhuizen in de private sector, heeft Boxtel nog wat extra hulp nodig vanuit het Rijk, meldden de bestuurders. De landelijke overheid moet eerst een stimuleringskader aanbieden.

Verder wees de partij op de aandacht voor concrete maatregelen als isolatie en en energiebesparing binnenshuis. B en W bevestigen dat ook deze mogelijkheden worden meegenomen in de voorlichting aan Boxtelaren. Daarbij wijst het college onder andere op de rijkssubsidies zoals Regeling Reductie Energiegebruik en Winst uit je Woning. Ook het regionale duurzaamheidsloket Brabant Woon Slim kan hierbij ondersteunen: er komt dan een adviseur bij burgers op bezoek om concreet naar mogelijkheden te kijken voor verduurzaming.


112-nieuws


Autobranden

Buurtbewoners aan de Sweelincklaan, de Orlando di Lassostraat en de Scarlattistraat zagen afgelopen nacht twee geparkeerde auto's in vlammen opgaan. De oorzaak is nog niet bekend. Het is de vierde autobrand in korte tijd, waarbij in totaal vijf voertuigen in as zijn gelegd. Ook aan de Baandervrouwenlaan, de Hazelaarsgaard en het appartementencomplex aan de Vaandelstraat vlogen eerder dit jaar auto's in brand. Brandstichting werd toen niet uitgesloten.

Afbeelding