Afbeelding
Foto: Harm Kuppen

BIERCLUB HOUDT ONLINE PROEVERIJ

Een Veurproever drinkt gerstenat met een verhaal


JAN HERMENS

De mannen van bierclub De Veurproevers happen het liefst in een stevige schuimkraag in elkaars gezelschap, maar dat gaat nu even niet door de coronacrisis. De liefhebbers van het edele gerstenat hielden gisteravond toch een proeverij, met behulp van internet.

Voorzitter Harmen Kuppens: ,,Het was gisteren onze eerste, en hopelijk ook laatste, online bierproeverij." Hij legt uit wie de club vormen: ,,De Veurproevers is van oorsprong de jongerentak van de Bierkamer, die bekend staat als organisator van onder andere het festival Biereloth. Onze groep telt zestien mannen die normaal gesproken om de zes weken op woensdagavond een proeverij van speciaalbieren houden in bar Becoloth."

Twee leden organiseren zo'n avond, die altijd een thema heeft. ,,Wij interpreteren speciaalbier heel breed", aldus Kuppens. ,,Als er maar een speciaal, al dan niet bedacht of aangedikt verhaal aan vastzit." De voorzitter draagt direct een waargebeurd voorbeeld aan: ,,Tijdens een mountainbikeritje in de Ardennen kreeg ik een lekke band in een afdaling, midden in de bossen. Hierbij knalde ik onderaan tegen de abdij van Rochefort, bakermat van een bekend biermerk."

Tijdens de proeverij kietelen niet enkel biertjes de smaakpapillen, de mannen nuttigen ook wat versnaperingen en er is entertainment. En dat allemaal op een doordeweekse woensdagavond. Kuppens, grappend: ,,Waarom die woensdagavond? Nou... Omdat je soms nu eenmaal beter een kleine kater donderdagochtend op je werk kunt hebben, dan thuis."

HOOGTEPUNT

De Veurproevers telt enkel echte liefhebbers die er naast de proeverijen meerdere malen per jaar samen op uit gaan. Natuurlijk houden hun uitstapjes verband met het schuimende vocht. Ze bezoeken bijvoorbeeld brouwerijen of bierfestivals. Kuppens: ,,De jaarlijkse bierproeverij met barbecue, op het terras van Becoloth, is altijd een hoogtepunt."

Gisteren dus een online proeverij. Die werkte als volgt: er werden pakketjes met vier biertjes en hapjes rondgebracht naar de leden. ,,We hebben de bieren dit keer ingekocht bij Beer & Beyond in de Rechterstraat. De flesjes waren allemaal ingepakt en genummerd. Om acht uur 's avonds gingen we met z'n allen live op online vergaderprogramma Zoom, waarna we gelijktijdig de bieren uitpakten en nuttigden. Uiteraard met de nodige uitleg van de organisatie over de verschillende brouwsels. We beoordelen elk speciaalbier altijd aan de hand van een zogeheten degustatieformulier en we vullen een evaluatie van de avond in. Aan het eind van het jaar reiken we een prijs uit voor de meest geslaagde proeverij."


t Bij gebrek aan mogelijkheden om live te proosten, hield bierclub De Veurproevers een online proeverij. (Foto: Harmen Kuppens).