Rijk steunt gratis kranten met elf miljoen euro

PÅL JANSEN

Een opsteker voor de huis-aan-huiskranten. Minister Arie Slob maakte dinsdag bekend elf miljoen euro te steken in de sector, die ook vóór de coronacrisis al voor de nodige financiële uitdagingen stond. Het gaat om een kleine vierhonderd bladen. Het is nog onbekend of er ook iets voor betaalde lokale onafhankelijke media gebeurt.

De behoefte aan en vraag naar lokale journalistiek is nu extra hoog. Terwijl de inkomsten voor plaatselijke media teruglopen. Met name voor huis-aan-huiskranten, die voor het gros van de inkomsten afhankelijk zijn van adverteerders. Brabants Centrum publiceerde hierover twee weken geleden ook al een artikel: veel gratis lokale kranten moeten nu op een houtje bijten en dreigen om te vallen.

De coalitiepartijen vroegen recent in de Tweede Kamer aandacht voor de malaise in de huis-aan-huissector. Bij monde van Kamerleden Harry van der Molen (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Joost Snellers (D66), Zohair El Yassini (VVD) en Peter Kwint (SP) werd het kabinet gevraagd om lokale media te ondersteunen. Dit na oproepen van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NV) en de Nederlandse Nieuwsbladpers (NNP).

IN DE KNEL

Door de coronacrisis haken veel adverteerders af waardoor gratis huis-aan-huiskranten in de knel zijn komen te zitten. Slob besloot daarop in te gaan op de verzoeken van de brancheclubs en Tweede Kamerleden. De miljoenen die hij vrijmaakt, waren eerst bedoeld voor drie kwaliteitsimpulsen in de lokale journalistiek. Geld voor het bevorderen van samenwerkingen tussen lokale omroepen (4,5 miljoen euro), ondersteunen van pilots bij lokale en streekomroepen (3 miljoen euro) en onderzoeksjournalistiek (3,5 miljoen euro) worden nu dus ingezet om de huis-aan-huiskranten te ondersteunen.

In de week van 11 tot en met 19 april kunnen mediaorganisaties een bijdrage aanvragen, waarbij de hoogte van het bedrag op basis van bereik of oplage wordt vastgesteld. Zo kan een lokale omroep die 20.000 huishoudens bereikt, een bijdrage krijgen van 6.600 euro. Een zender die er 50.000 bereikt, ontvangt 16.500. Huis-aan-huiskranten die dezelfde oplage hebben, krijgen het dubbele. De ondergrens is 4.000 euro per aanvrager en is goed voor een periode van drie maanden.

Over betaalde lokale media zijn geen afspraken gemaakt. De voorzitter van de NNP, Roy Keller, is daarover nog in overleg met de regering. Vooralsnog wordt hierover door de Rijksoverheid niets gecommuniceerd. Dus voor stichting Brabants Centrum is nog hoogst onzeker of er steun vanuit de regering zal komen.


Regio stelt doelen maatschappelijke opvang en wonen


Mensen die maatschappelijke hulp nodig hebben zo snel mogelijk aan een woning helpen met zo min mogelijk gedoe. Dat is een van de ambities van het zogeheten Uitvoeringsprogramma Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Hierin wordt aangegeven waarin Boxtel, samen met de gemeentes Meierij en Bommelerwaard, extra gaat investeren als het gaat om de opvang van kwetsbare mensen die bijvoorbeeld psychische problemen hebben, verslaafd of dakloos zijn.

In het document is uitgelegd hoe de regio omgaat met maatschappelijke opvang en welke ambities zij heeft op dit gebied. Hieronder vallen bijvoorbeeld jongeren- en daklozenopvang en Safehouse, waar mensen na verslavingsproblemen opnieuw kunnen terugstromen in de maatschappij. Ook kwetsbare personen, zoals mensen met geestelijke problemen, sneller en soepeler aan een woning helpen, valt hieronder.

VOORZIENINGEN

Er zijn nog enkele voorzieningen die de gemeentes missen in hun aanbod. Zo is er het project Housing First, waarbij daklozen eerst een woning krijgen, waaruit ze kunnen werken aan verder herstel. In 2020 wordt een pilot uitgevoerd met twintig cliënten. Wanneer dit succesvol is, wordt het project in 2021 uitgebreid.

Ook wordt dit jaar gestart met het maken van een plek voor mensen met langdurige psychiatrische problemen die waarschijnlijk niet beter worden én komt er een Safehouse voor vijf ex-verslaafden, als tussenstap tussen behandeling en een leven zonder begeleiding.