V.l.n.r. Jeroen van Wylick, Paul Derksen, Mark van der Laan en Celes van Zuijlen van Tourspel Liempde maakten gisteren voor Brabants Centrum een ludiek filmpje. Allerlei organisaties en ondernemers spannen zich in voor de stichting. (Foto: Peter de Koning).
V.l.n.r. Jeroen van Wylick, Paul Derksen, Mark van der Laan en Celes van Zuijlen van Tourspel Liempde maakten gisteren voor Brabants Centrum een ludiek filmpje. Allerlei organisaties en ondernemers spannen zich in voor de stichting. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ORGANISATIES EN ONDERNEMERS IN DE BRES VOOR STICHTING BRABANTS CENTRUM

'Jullie hebben mij ook zó ontzettend geholpen!'

PÅL JANSEN

De ledenwervingscampagne ‘Brabants Centrum, juist nu’ is opgepakt door allerlei organisaties en ondernemers in de gemeente Boxtel. De Bazaar, Bloemsierkunst Marimba, DA Van den Biggelaar, Dierspeciaalzaak Boxtel, Natasja Fashion, Per Tutti, Tourspel Liempde, bakkerij Van Eijndhoven, Boeremèrt, Drogisterij Bewust Beter Liempde: dit zijn enkele van de namen die de stichting steunen nu zij een financieel lastige periode doorstaat. ,,Jullie hebben mij zes jaar geleden zó ontzettend op de kaart gezet, dat ik nu jullie wil helpen", zei ondernemer Natasja Willems die als eerste meewerkte aan een filmpje.

Het doel van de campagne is simpel: meer leden werven zodat stichting Brabants Centrum de grootste klappen kan opvangen. Een flink aantal adverteerders moet zich in deze periode noodgedwongen terugtrekken. Ook bij ondernemers veroorzaakt de huidige coronacrisis namelijk fikse financiële problemen. ,,Het is uiteraard begrijpelijk”, zegt voorzitter Peter Strüber van Brabants Centrum. ,,De stichting denkt actief met adverteerders mee. Het is ook in het belang van een betrokken en levendige gemeenschap dat alle lokale ondernemers overeind blijven. En wanneer je bedrijf even pas op de plaats moet maken, is het natuurlijk logisch om op doorlopende kosten te besparen. Ook reclame valt daar vaak onder.”

DOMPER

Maar de ontwikkelingen op de advertentiemarkt betekenen wel dat - net als veel andere ondernemingen - Brabants Centrum een economische domper moet verwerken. Dit komt nog eens bovenop de aanbesteding van de gemeentepagina’s eind vorig jaar. Doordat de laagste prijs destijds doorslaggevend was, verschijnen deze advertenties sinds dit jaar voor een bodemprijs in het huis-aan-huisblad De Meierij Boxtel, dat de stichting in september 2019 overnam. Strüber: ,,Het is nu even niet anders. Gelukkig is iedereen van het team nog gezond, dus tel je zegeningen. Maar ja, de realiteit is: de werkzaamheden van de stichting zijn niet gratis. Er zijn vijf fulltime journalisten in dienst en vijf parttime medewerkers. Daarnaast zijn er ook nog freelance-schrijvers en –fotografen die klussen voor ons doen.”

Strüber is gelukkig met de nog duizenden betalende leden in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde. ,,Zij helpen ons door deze lastige periode heen. Maar ook met alleen die inkomsten is het nu moeilijk rondkomen. Meer leden zijn daarom hard nodig”, weet hij. Simpel gezegd: financieel heeft Brabants Centrum het nu zwaar. Met de campagne Brabants Centrum, juist nu! start de stichting tevens met een maandelijks lidmaatschap voor 6 euro per maand. Wie gelijk voor de resterende maanden van dit jaar lid wilt worden, betaalt 40 euro.

PROMOTIEVIDEO

Onderneemster Natasja Willems besloot mee te helpen met het idee voor een kortingsactie van 20 procent op de gehele collectie in haar zaak Natasja Fashion aan de Rechterstraat. Zij nam met de auteur van dit artikel een promotievideo op. Ook Jose Gerrits van Per Tutti Lingerie – die haar winkel in hetzelfde pand heeft als Willems – besloot mee te doen. En sindsdien is er een aaneenschakeling van plaatselijke ondernemers en organisaties die willen helpen. ,,Echt fantastisch”, aldus voorzitter Strüber. ,,We hebben als stichting altijd geprobeerd iedereen zo goed mogelijk te helpen zonder winstbejag. En nu het nodig is, zien we dat anderen ook bereid zijn om ons te helpen. Prachtig!”

Ook andere organisaties en zelfstandigen hebben al aangegeven mee te doen aan de campagne: van acties op producten en diensten tot aan oproepen aan andere inwoners om lid te worden. Strüber: ,,We merken ook dat de eerste nieuwe leden zich al aanmelden. Hopelijk zet deze trend ook door.”

Wel zit de voorzitter nog met één heikel punt: de bestaande leden, wat krijgen die? ,,Ja, ik begrijp het sentiment: veel lezers zijn al decennia lid. En dan is het natuurlijk vreemd als dit gedrag niet wordt beloond, terwijl nieuwe leden nu van allerlei zaken profiteren. We hebben door de jaren heen onze leden al diverse cadeautjes gegeven, puur omdat zij de stichting al steunden. Het meest recente voorbeeld was de ledenavond in Podium Boxtel met een cabaretvoorstelling. Toch begrijp ik dat mensen ook nu denken: en ik dan, ik steun jullie al jaren! Daar is binnen het team al over gesproken en dat gaan we ruimschoots goed maken, beloofd!” Waarvan akte.